Tokat’ta “akil İnsanlar Sivil Toplum Kuruluşları” Buluşması

Akil İnsanlar Üyesi Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, çözüm sürecinde başarılı olduklarında millet ve ülkenin kazanacağını, başarısız olunursa kaostan beslenenler, tabut siyasetinden beslenenler ve silah tüccarlarının kar etmeye, milletin kaybetmeye devam edeceğini söyledi.

Tokat’ta “akil İnsanlar Sivil Toplum Kuruluşları” Buluşması
Tokat 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı'nda düzenlenen 'Akil İnsanlar Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması' programına Memur-Sen Genel Başkanı ve Akil İnsanlar Karadeniz Grubu Üyesi Ahmet Gündoğdu ile Akil İnsanlar Karadeniz Grubu Başkanvekili Prof. Dr. Vedat Bilgin konuşmacı olarak katıldı.

Gündoğdu, programa girişte basın mensuplarının ‘çözüm sürecini hayvanların bile anladığı ama bazı insanların anlamadığı’ şeklindeki açıklamaları ile ilgili soruları cevapsız bıraktı. Kürtlerin Türkiye’de cumhurbaşkanı bile olabildiklerini ama Kürt olamadıklarını ifade eden Gündoğdu, "Başörtülüler cumhurbaşkanı eşi bile olabildiler ama birey olamadılar. Milletvekilli ya da başörtülü memur olduklarında bile haddi bildirildi.

Öyleyse burada öteki oluşturan devletten vatandaşını kategorize eden, tanımlayan devletten tanıyan devlete geçişin tam zamanı geldi diye düşünüyorum. Elbette öz eleştiri yapacağız. 12 Eylül’de solcular, sosyal demokratlar dayak yiyorken muhafazakarlar niçin sessiz kaldı. 28 Şubat’ta muhafazakarlar dayak yiyorken, diğer kesimlere niye sessiz kaldı. O zaman bütün ötekiler birbirine omuz vererek şiddete dönüşmeyen her düşüncenin önünün açılması için demokratik kriterleri de elbette işletecek. Bunun adı eşit yurttaşlık. Ne verdikte silah bırakıyorlar sorusu batıdan soruluyor. Güneydoğu’dan da ne aldıkta silah bırakıyoruz sorusu soruluyormuş. Burada alınan verilen bir şey yok. Türkiye daha önceden ırkçılığın değişik toplum mühendislikleri ile bütün alanlarına yayılmış, çocuklarını terbiye ederken bile onu ‘Ermeni dölü, Kürt dölü, Türk dölü’ gibi yaklaşımlarla kovalayan, atına eşeğine Arap ismi verecek kadar bir oyuna gelmişken, belki bunun tam tersi Arabistan’da yapılıyordu. Şimdi oyun kurucu konumunda millet kendine gelmiştir. İradesine sahip çıkmıştır. Sandığa gömmesini, çıkarmasını da öğrenmiştir” dedi.

Gündoğdu, 'Çözüm sürecinde başarısız olursak ne olur?' şeklinde sorgulayarak, "Biz bu yola çıktık. Başarısız olursak biz bir şey kaybetmeyiz. Biz sorun çözülsün diyoruz? Çocuklarını askere gönderen anne ve babalar rahat etsin diyoruz ve bunun için devletin, Meclis’in, milletin yapması gerekenler diye çözüm önerileri hazırlayıp milletimizle buluşuyoruz. Başarılı olursak millet, ülke kazanacak, başarısız olursak kaostan beslenenler, tabut siyasetinden beslenenler, silah tüccarları kar etmeye ve millet kaybetmeye devam edecek” diye konuştu.

"TERÖRÜN İÇ VE DIŞ ŞARTLARI KONJONKTUREL OLARAK BİTTİ"
Akil İnsanlar Karadeniz Gurubu Başkan Vekili Prof. Dr. Vedat Bilgin ise bugün demokratikleşmenin aşağıdan yukarıya gerçekleştiği bir süreç yaşandığını söyledi.

Bilgin, "Suriye’de yaşanan katliamların süreci biraz durdurması bunun devam edebileceği şeklinde bir yanlış algıya dönüşmesin. Suriye’deki rejim gün sayıyor. Daha fazla kan döktükçe daha fazla ömrünü kısaltıyor. Türkiye’nin buradaki hassasiyeti bu kan akmasının daha az zamanda sonuçlanarak durdurulmasıdır. Yoksa projenin kalma ihtimali yok. Suriye rejiminin geleceği yok. Türkiye modeli yarın Suriye’de, Irak’ta, İran’da, tüm bu coğrafyada kabul edilecek bir modelidir” dedi.

Terörün iç ve dış şartlarının konjonkturel olarak bittiğini ileri süren Bilgin, “Terör örgütü bunun için Türkiye karşısında silahlı mücadeleden vazgeçmiştir. Ne pazarlık gücüdür, ne daha önce söz ettikleri özerkliktir, ne iki dilde eğitimdir. Yani bölünmenin bütün parametrelerinden vazgeçmiştir. Dolayısı ile birlikte yaşayabileceğimiz bir Türkiye, her gruptaki her etnik kimlikten insan için özgürlüklerin olduğu demokratik bir Türkiye, herkes için geçerli olabilecek bir hukukun olduğu bir Türkiye, yani insanların yurttaş olarak yeşillendiği bir Türkiye kurulmak üzeridir. Bunun yolu açılmıştır. Türkiye’de 140 gündür kan dökülmüyor, terör kan akıtmıyor, şehit haberi almıyoruz. Bu bir yıla ulaştığı zaman terör örgütü o bölgedeki insanlar üzerindeki siyasi nüfusunu da kaybedecektir. Onun için terörün sayesinde siyaset sahnesine çıkmış adamların esas tedirginliği odur. Onlardan bazen abuksubuk laflar duyuyorsunuzdur. Onları ciddiye almayın. Onlar kendileri için söylüyor” diye konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından program soru cevap şeklinde devam etti

Kaynak: İHA