Erbeylili Kadınlar Pastörize Sütten Peynir Yaptı

Aydın’ın İncirliova ilçesine bağlı Erbeyli köyünde üretici kadınlara, pastörize sütten beyaz peynir yapımı konusunda bilgi verildi.

Erbeylili Kadınlar Pastörize Sütten Peynir Yaptı
İncirliova İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nilgün Yılmaz ve Erbeyli Köyü Tarım Danışmaları N. Nalan Susam, Şeyma Erdem, Yeliz Şimşek ve Arzu Soysal ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ev Ekonomistleri Münevver Baykal ve Canan Can’n katılımıyla Erbeyli köyünde 10 kadın çiftçiye pastörize peynir yapımı anlatıldı. Erbeyli’de hanımlar beyaz peyniri çok önemsediklerini, beyaz peyniri zaman zaman denediklerini ama çok memnun kalmadıklarını söylediler Bu nedenle büyük bir ilgi ile tekniğe uygun beyaz peynir yapımını izledi.

Pastörize sütten beyaz peynir yapımı konusunda bilgi veren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nilgün Yılmaz, “Süt kaynaklı gıda enfeksiyonlarından korunmanın başlıca yolu, çiğ sütün pastörize edilmesidir. Pastörizasyonla ateş eklem ağrıları, hamilelerde düşük, eklem iltihabı, menenjit ve tüberküloz gibi hastalıklar önlenmektedir. İnek sütü pastörizasyon sıcaklığı olan 72 dereceye ısıtılarak 40 saniye süreyle pastörizasyon sağlanmıştır. Süt ani olarak soğutularak mayalama sıcaklığı olan 28-32 dereceye getirilmiştir. Bu sıcaklıkta 5 litre süte 3-5 mililitre ya da 1-1,5 kapak sıvı peynir mayası su ile seyreltilerek konulmuştur. 4 saatlik mayalanma sürecinden sonra peynir elde edilmiştir.

Pastörize edilmeyen peynirler en az 3-6 ay salamurada fermentasyon sürecinden sonra tüketilmesi gerekmektedir. Pastörizasyon işlemi bekleme sürecini kısaltarak daha sağlıklı ürün elde etmeyi sağlamaktadır” dedi.

Kaynak: İHA