Erken Rehabilitasyon Hayatı Değiştiriyor

Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serdıl Büyükkaya Yüzer, fizik tedavide erken rehabilitasyonunun hastanın hayatını olumlu yönde değiştirdiğini söyledi.

Erken Rehabilitasyon Hayatı Değiştiriyor
Erken rehabilitasyonun özellikle omurilik yaralanması veya beyin felci inme sonrasında daha büyük önem kazandığını belirten Dr. Serdıl Büyükkaya Yüzer, iyileşmeyi hızlandırmak için nöroloji servislerinden fizik tedavi bölümlerine hastaları daha erken almak istediklerini söyledi.

Yüzer, “Özellikle inme sonrası beyin damarında tıkanıklık ya da bir yırtık sonrasında oluşan beyin felcinde erken rehabilitasyon çok önemli. Nöroloji servislerinden fizik tedavi bölümlerine hastaları erken almak istiyoruz. Çünkü geciktiğimiz zamanlarda hastalarımızın hem motor fonksiyonlarında kayıplar meydana geliyor hem eklem kısıklılıkları meydana gelebiliyor. Ayrıca ailelerin bilinçlendirilmesi de çok önemli. Rehabilitasyon ekibi tarafından bu sağlanıyor. Yine aynı şekilde hastanın pozisyonlanması çok önemli. İnme hastalarında sık gördüğümüz bir omuz problemi vardır. Hasta sahipleri felçli taraftan hastamızı çekebilirler ve bu sırada omuz çıkıklarına neden olabilirler. Veya eklem hareket açıklığı egzersizlerinin yapılmaması, hastanın rehabilitasyonda eksik kalınması durumunda eklem kısıtlılıkları olabiliyor. Bu da nörolojik problemin geri dönmesi sonrasında bile hastanın yaşam kalitesinde ciddi probleme neden olmakta. Bu yüzden servislerde yatarken fizik tedaviyi rehabilite hekim konsültasyonu daha sonra da uygun bir biçimde rehabilitasyon programına alınmaları hastaların yaşam kalitelerini oldukça etkilemektedir. Yine inme gibi sık gördüğümüz omurilik yaralanması işte bir dalma, kırık, yüksekten düşme sonrasında omurgada meydana gelen kırık veya yaralanma sonrasında belden aşağı, boyundan aşağı felçler görebiliyoruz. Bu hastalarımızda da his kaybı olduğu için yara açılması sık görülebiliyor. Eklemlerde kısıtlıklar meydana gelebiliyor. İdrar gaita problemleri devam edebiliyor. Hastalarımız uzun süreli sonda ile kalabiliyor örneğin. Ciddi bir bağırsak ve mesane eğitiminin olmaması, hastalarda üriner sistem enfeksiyonları, kabızlık bunun paralelinde gelişen hemoroid füsir gibi bir takım problemlere neden olabiliyor. Bu yüzden rehabilitasyonda hastalara genel bir biçimde yaklaşım gösterip pek çok şikayetler açısından, bir rehabilitasyon sürecine tabi tutmak, eğitmek, bu konudaki eksiklikleri tamamlamak ve gereken tedavi programını yapmak çok önemli” dedi.

Çocuk yaştaki hastaların ilerleyen dönemde daha kaliteli bir yaşam sürmeleri için erken rehabilitasyonunun çok önemli olduğunu aktaran Yüzer, erken rehabilitasyon durumunda yürüme problemi olanların yürüyebilecek durumu gelebildiklerini savundu. Yüzer, “Bu hastalarımızın durumları gerçekleştikten sonra erken bir dönemde fizik tedavi rehabilitasyon polikliniklerini branş hekimlerine başvurmaları önem taşımaktadır. Bunun gibi serebral parsis hastalarımız, bu çocukluktan başlıyor, tabi erişkin önemde de serebral parsis sekellerini görüyoruz ama erken dönemde rehabilitasyon çocukların yürüme potansiyeli olanlarda yürüme kalitesini gerçekten arttırıyor. Bunun gibi yine diğer hastalarda olduğu gibi eklem kısıtlılıklarının önünde bir engel. Tabi sadece hastalar da değil ailelerin de sürece hazırlanması önemli. Rehabilitasyon yaklaşım süreci içerinde ailelerde bu sürece adapte oluyor ve hastalarına nasıl yaklaşacaklarını biliyorlar. Bir psikolojik anlamda da bir destek sağlanmış oluyor bu insanlara ve ailelerine. Süreci yavaş yavaş hazırlanıp bununla yaşamak, nasıl hayat kolaylaştırılır hem hasta hem kendileri açısından ciddi bir eğitim almaktalar” diye konuştu.

Kaynak: İHA