Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz Açıklaması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Türkiye'deki tek parti iktidarı, cumhuriyet tarihinin önemli bir bölümünde ihtiyaç duyduğumuz, sahip olamadığımız siyasi istikrarı sağladı" dedi.

Yılmaz, Tekirdağ Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen, "2023'e Doğru Küresel Ekonomi ve Türkiye" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de, 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz sonucunda bazı değişikliklerin yaşandığını söyledi.

Türkiye'deki 2002 genel seçimlerinde tek partinin iktidar olmasının, ülkenin gelişmesi için son derece önemli olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"2001 krizinin ardından iktidar değişikliği oldu. Gelen iktidar tek parti iktidarıydı. Bu cumhuriyet tarihinin önemli bir bölümünde ihtiyaç duyduğumuz, sahip olamadığımız siyasi istikrarı sağladı. Bu, son derece önemli. Bu ülkenin elinde bulunan altından da, petrolden de, doğalgazdan da önemli."

Yılmaz, hükümetin ortaya koyduğu "2023 Hedefleri"nin vizyonlu bir perspektif olduğunu ifade ederek, "Bizim hükümetimiz 2023 hedefleri diye bir perspektif ortaya koydu. Bu son derece vizyonlu bir perspektif. Dedi ki; 'Biz 2023 yılında 2 trilyon dolarlık bir ekonomi olacağız. Bu 2 trilyon dolarlık ekonomi, şu anda 16. sırada olduğumuz dünya sıralamasında bizi 10. sıraya getirecek" diye konuştu.

-"Bu hedefe ulaşmak imkansız değil-"

Yılmaz, 2023 hedeflerine ulaşmanın imkansız olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bence bu hedefe ulaşmak imkansız değil fakat çok zor. Ekonomimizin bugün geldiği nokta itibariyle, büyüme potansiyeline baktığınızda biz her şeyi düzgün yapsak, kaynakları etkin kullansak, bu ekonomi başka kırılganlıklar yaratmadan ne kadar büyüyebilir sorusunu sorduğumuzda bulduğumuz cevap şu; yüzde 5-5,5 büyür. 2023 yılına 11 yıl var. 11 yıl kesintisiz olarak yüzde 5,5 büyürsek bu 1,5 oranında ileri götürüyor dolayısıyla 2 trilyon doların altında kalıyoruz. Türkiye'nin bu hedefe ulaşabilmesi için milli gelirinin yüzde 25'i kadar yatırım yapması gerekiyor. Türkiye bu yatırımı yapabilir mi- şu anda yüzde 23-24 lerde yapıyoruz ve yapabiliriz."

-"IMF nötr bir kuruluş değil"-

Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na borcunu ödemesi ile ilgili olarak da, bu konuda Türkiye'nin kendini tebrik etmesi gerektiğini söyledi.

IMF'nin Türkiye'ye tankla, topla, tüfekle gelmediğini belirten Yılmaz, "Biz kendi kendimizi yönetemedik, kaynaklarımızı israf ettik ve bir yerde duvara dayandık. İflas ettik ve başkalarından bizim evimizi düzene koyması için yardım istedik. Onlar da geldiler, kendi bildiklerini bize uyguladılar" diye konuştu.

Dolayısıyla IMF'nin nötr bir kuruluş olmadığını aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"IMF, Dünya Bankası, uluslararası hangi arenada olursa olsun, ulusların menfaatlerinin çatıştığı bir ortam. Bize düşen görev, geçmişteki hatalarımızdan ders çıkararak, tekrar etmemek ve çıkardığımız dersleri içselleştirerek ekonomimizi ve evimizi düzgün şekilde yönetip, başkasına muhtaç olmamak."

Muhabir: Yavuz Karaduman / Muhterem Erkul

Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin
Kaynak: AA