Tbmm Başkanı Çiçek Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Barış belki herkes için önemli ama bizim bölgemiz için çok daha fazla önemli. Çocukların, kadınların, yaşlıların ve tüm insanların acımasızca katledildiği ve tüm dünyanın sadece barışı temenni etmekten öte, çok da fazla gayret etmediği bir bölgede, elbette savunma sanayi bizim için son derece hayatidir" dedi.

Çiçek, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, fuarın başarılı geçmesi temennisinde bulunarak, açılışa katılmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak temel politikalarının, aziz Atatürk'ün değişmez bir ilke olarak ortaya koyduğu, "Yurtta barış dünyada barış" ilkesi olduğuna dikkati çeken Çiçek, şunları kaydetti:

"Biz barıştan yanayız, barış için çaba gösteriyoruz. Ne zaman ki dünyanın herhangi bir bölgesinde barışın tesisi için Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir katkısı söz konusu olsa, bu taleplere her zaman olumlu baktık, olumlu katkı vermeye çalıştık. Öyle olduğu içindir ki Afganistan'dan Aden Körfezi'ne kadar barışın, sükunun temini bakımından sorumluluk üstlendik, fedakarlık gösterdik göstermeye de gayret ediyoruz."

-"Barışı temenni ederek barış gelmiyor"-

"Barış barış" deyip, barışı temenni ederek barışın gelemeyeceğine vurgu yapan Çiçek, "Temenni ettiğimizi temin etmemiz gerekir onun da birinci yolu güçlü bir savunma sanayiden geliyor" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, özellikle Türkiye bakımından savunma sanayinin öneminin çok büyük olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü bu coğrafyayı ebedi vatan olarak tuttuğumuz günden beri en uzun süreli barış dönemini biz cumhuriyet döneminde yaşadık. Tarihçilerimizin ifade ettiği 600 yılı aşan Osmanlı döneminde yaşadığımız coğrafyada 200'den fazla savaş cereyan etmiştir. Bunun anlamı şudur ki her üç senede bir Türkiye, Anadolu, milletimiz bu sıkıntıları yaşadı. Cumhuriyetle beraber uzun bir barış dönemi yaşamış olmamıza rağmen, çevremizin bölgemizin sadece bölgeyi karıştıran bölgeyi rahatsız eden değil dünyada büyük huzursuzluklara sebep olan büyük huzursuzluklara sebep olan çok kritik bir coğrafyada bir istikrarsız bölgede varlığımızı sürdürmeye devam ediyoruz.

O nedenledir ki barış belki herkes için önemli ama bizim bölgemiz için çok daha fazla önemli. Çocukların, kadınların, yaşlıların ve tüm insanların acımasızca katledildiği ve tüm dünyanın sadece barışı temenni etmekten öte çok da fazla gayret etmediği bir bölgede elbette savunma sanayi bizim için son derece hayatidir."

Anadolu'da kullanılan, "Eğer istiyorsan sulhu, salah cenge hazır olmak gerekmektedir" sözünü anımsatarak konuşmasını sürdüren Çiçek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla barışı temin etmenin yolu caydırıcı bir güce, yüksek teknolojiyi kullanan bir Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ihtiyacımızın olduğu açıktır. Bir başka sebepten daha önemlidir; Türkiye olarak yakın tarihimize baktığımızda en haklı olduğumuz davada, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarımızı kullandığımız zaman bile silah ambargosuna muhatap olup bunun acısını, bunun ezikliğini, bunun sıkıntısını da yaşamış bir ülkeyiz. Belli ki bu sıkıntıları aşmanın yolu da güçlü bir savunma sanayiden geçiyor.

Birçok sebepten dolayı, Türkiye belli bir süreden beri en başta hem barışı temin etmek hem de kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek bakımından savunma sanayine önem vermiş, geliştirdiği model ve yöntemle bugün sizlerin burada bulunduğu süre içerisinde yakından takip ettiğiniz, görebileceğiniz savunma sanayinin bu noktaya gelmesinde önemli bir çaba göstermiş, önemli bir katkı vermiştir."

-"İnanıyorum ki önemli buluşmalar olacak"-

Çiçek, serginin açık olduğu süre içerisinde önemli buluşmalar olacağına inandığını belirterek, "Fikir alış verişleri olacak, Türkiye'nin geldiği noktayı bizzat görme imkanınız olacaktır. Belki bütün bunları yan yana getirdiğimizde temenni ettiğimiz barışa da birlikte katkı sağlama imkanımız olacaktır" diye konuştu.

Savunma sanayinin Türkiye için başka açılardan da önemli olduğuna değinen Çiçek, şunları kaydetti:

"Çünkü savunma sanayi yüksek katma değer gerektiren, yüksek bilgiyi, yüksek teknolojiyi ürüne dönüştürmek mecburiyeti olan bir alandır. Dolayısıyla sıradan da bir sanayi değildir. Bu Türk insanının, Türk bilim adamının, mühendisinin, teknisyeninin, işçisinin 2013'te geldiği noktayı görmesi ve ona göre de işbirliği alanlarını çeşitlendirmemiz kendi sanayimizi teşvik etmek, yönlendirmek bakımından da böylesine teşvik edici, yönlendirici bir rolü var.

O nedenle bu fuarı ben çok önemsiyorum. Sayın Bakana, onun şahsında emeği geçen herkese, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, değerli komutanlarımıza, mühendislerimize, işin bu noktaya gelmesine kadar katkısı olan herkese çok teşekkür ediyor, fuarın başarılı geçmesini diliyorum. İnşallah en kısa sürede bu kürsülerden temenni ettiğimiz barış, savunma sanayinin caydırıcılığında bir an evvel bölgemize ve dünyaya egemen olur."

Daha sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve konuk bakanlar fuarın açılış kurdelasını kestiler.

Muhabir: Muharrem Aksakallı

Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin
Kaynak: AA