Şardağı: Uluslararası Örgütler Sigara Kaçakçılığına Yöneldi

Çorlu İlçe Emniyet Müdürü İsmail Bahri Şardağı, "Uyuşturucu ticaretinden büyük paralar elde eden uluslararası örgütler, sektör değiştirerek sigara kaçakçılığına yönelmeye başladı" dedi.

Şardağı, İlçe Emniyet Müdürlüğü bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, kaçak sigara başta olmak üzere "zehir tacirleri" ve suç örgütleri ile mücadelelerini kararlı şekilde sürdürdüklerini belirtti.

Kaçak sigara ticaretinin, son yıllarda giderek daha organize olduğunu ve daha büyük çaplara ulaştığını anlatan Şardağı, "Uyuşturucu ticaretinden büyük paralar elde eden uluslararası örgütler, sigara kaçakçılığındaki parayı keşfettikten sonra, sektör değiştirerek sigara kaçakçılığına yönelmeye başladı.

Sigara kaçakçılığı bugün, Çin'den Avrupa ülkelerine kadar uzanan geniş bir alana sahiptir" diye konuştu.

-"Her yıl 30 milyar dolar vergi kaybı yaşanıyor"-

Yasa dışı sigara ticareti nedeniyle her yıl tüm dünyada yaklaşık 30 milyar dolar vergi kaybı yaşandığına işaret eden Şardağı, şunları kaydetti:

"Türkiye'de, gümrük kaçağı sigara ticaretindeki vergi kaybı yaklaşık 4 milyar dolar. Türkiye'ye yasa dışı yollarla giren kaçak ya da sahte sigaranın yıllık kazanç büyüklüğü ise 2,5 milyar doları bulmaktadır. Nerede ve nasıl üretildiği belli olmayan kaçak sigara, içerdiği kanserojen maddeler ile insan sağlığını ciddi manada tehdit ediyor."

Şardağı, bölgede yaptıkları çalışmalar sonucu 4 ayda 294 bin 994 paket kaçak sigara ele geçirdiklerini ifade ederek, "Yeni yasalar doğrultusunda, özellikle gümrük kaçağı sigara ticareti suçuna caydırıcı nitelikte cezai yaptırımlar getirilmiş, bu suçla mücadele kapsamında kolluk ve adli mercilerin eli daha da güçlü hale gelmiştir" dedi.

Basın açıklamasının ardından, 4 ay boyunca düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen kaçak sigaralar, imha edilmek üzere Hayrabolu ilçesindeki yakma tesisine gönderildi.

Kaynak: AA