Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım'ın Açıklaması

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Aydın'da 2012 yılında yaşanan orman yangınların yüzde 94'ünün insanlardan kaynaklandığını bildirdi.

Aydın Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Komisyonu, Vali Kerem Al başkanlığında İl Orman İşletme Müdürlüğü'nde toplandı.

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım toplantıdaki konuşmasında, Aydın'ın 157 bin 906 hektar verimli olmak üzere toplam 315 bin 321 hektar orman varlığına sahip olduğunu belirtti.

Aydın genelindeki ormanlarının yangına birinci derece hassas bölgede yer aldığına dikkati çeken Yıldırım, son 10 yılda, yıllık ortalama 60 yangın çıktığını ve 168 hektar alanın yandığını belirtti.

Yıldırım, 2012 yılında 63 yangında 70,6 hektar alanın zarar gördüğünü, bu yangınların yüzde 59'unun ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 13'ünün ise kasıttan kaynaklandığını bildirerek, "Aydın'da 2012'de yanan orman alanının yüzde 94'nün nedeni insan" dedi.

Orman yangınlarıyla mücadele ve önleme çalışmaları hakkında da bilgi veren Yıldırım, orman yangınları konularında vatandaşları bilinçlendirme amacıyla, başta orman ve çevre köylüleri olmak üzere bir çok yerleşim alanında eğitim toplantıları düzenlediklerini, ayrıca öğrencilere yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Ormanlık alanların yangına karşı korunması için Aktif Savunma Planı hazırlandığını açıklayan Yıldırım, "Bölge Müdürlüğümüz ile Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü işbirliğinde orman yangınlarına karşı hazırlanan Aktif Savunma Planı çerçevesinde, günün yangın için kritik olarak değerlendirilen saatlerinde geçici bekleme noktalarında ekip bulunduruyoruz. 57 kulemizden 15'sinde kameralı erken uyarı sistemi ile yangına ortalama 13,1 dakikada, hızlı ve etkin müdahale ediliyor. Yangın sezonu öncesi ilk müdahale ekiplerinin denetimleri tamamlanmıştır" diye konuştu.

Muhabir: Suat Deniz

Yayıncı: Serdar Yılmaz
Kaynak: AA