Silvan'da İlk Kez Hemoroid Ameliyatı Yapıldı

Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi'nde, ilk kez hemoroid ameliyatlarını kolaylaştıran longo yöntemiyle ameliyat yapıldı.

Silvan'da İlk Kez Hemoroid Ameliyatı Yapıldı
Genel Cerrah Uzmanı Dr. Ayhan Sarı, longo tedavisi stapler yöntemiyle yapılan bu ameliyattan sonra aynı gün içinde hastaların taburcu edilerek hastanın en kısa zamanda iş hayatına dönebileceğini söyledi.

Daha önce hemoroid ameliyatının Silvan'da yapılmadığını belirten Dr. Ayhan Sarı, şöyle konuştu: "Hemoroid insanların yarısında görülebilen bir hastalıktır. Bunun yanında yüzde 10 yada yüzde 20'si bu hastalığa sahip olan insanlar ameliyat gerektirmektedir. Hemoroid ameliyatı eskiden beri yapıla gelmekte farklı cerrahi yöntemler teknikler kullanılmakta bunlar artık klasikleşmiş yöntemlerdir. Fakat en büyük problem cerrahlar arasında da söylenildiği şekliyle o bölge hasları yüzünden pahalı bölgedir. Yani ameliyattan sonra en büyük sıkıntı hastaların ağrılarının uzun günler yaklaşık 1 hafta 10 gün kadar hastayı ciddi anlamda rahatsız edecek düzeyde devam etmesi ve tabi buna paralel olarak günlük yaşamına ve iş hayatına tekrar başlamasını geciktiren ameliyatlardır."
1993 yılında Antonio Long adında bir doktorun bu cihazı tasarlayıp bununla ameliyatın yapılabileceğini gösterdiğini anlatan Sarı, "Günümüzde ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlanmış bir yöntem, teknik ama bu güne kadar Silvan'da uygulanmış bir ameliyat yöntemi, tekniği değildi. Gerekli cihazları hastane yönetimimiz temin etti" dedi.

İlk kez bir hastayı bu teknikle Silvan'da ameliyat ettiklerini belirten Sarı, şunları söyledi: "En büyük avantajı hastaların ameliyattan sonra ağrı oranlarını klasik yöntemlerle ameliyat edilen hastalara oranla çok daha düşük olması yani yarı yarıya hatta yüzde 25 düzeyinde daha az ağrı hissediyor olması tabi buna paralel olarak günlük yaşamına, iş hayatına daha çabuk dönüyor olması dolayısıyla bu günümüzde en son 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 bin düzeyinde bu teknikle ameliyat yapıldığı bildirilmiş. Tabi bunun dışında farklı firmaların ürettikleri ameliyatları katarsak bu sayı çok daha fazla olacaktır ve gittikçe yapılma oranı artan yaygınlaşan bir şey bu da bu yöntemin hastalar açısından en uygun ameliyat yöntemi tekniği olduğunu gösteren bir durum. Biz de bu gün ameliyatımızı yaptık başarıyla hiç bir sorun, sıkıntımız şu ana kadar yok"

Ameliyat olan hastanın genel sağlık durumunun iyi olduğunu aktaran Dr. Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan sonra bu ameliyatı Silvan'da yapmaya devam edeceğiz. Bu yöntemle ameliyattan hemen sonra hasta aynı gün içerisinde taburcu edilebilecek. Bizim ilk hastamız olduğu için burada bu gece misafir etmeyi düşünüyoruz. Yani anestezi açısından da seçeneği çok geniş olan bir yöntem dediğimiz gibi biz birazcık da ilk vakamız olduğu için çok daha temkinli olmak açısından genel anesteziyle yaptık. Dediğim gibi bu gece hastayı misafir edeceğiz yarın taburcu edeceğiz. Ondan sonra kontrollerine gelecek. Zaten hemen hasta yarından itibaren günlük hayatına dönecek. Kendi günlük işlerini yapabilecek. İş hayatına bir haftadan sonra dönebilecek. Yönetimimiz bu konuda iyi çalışıyor onun dışında kendi branş arkadaşlarım genel cerrahi arkadaşlarım onlar da bu konuda oldukça istekli. Birlikte bundan sonra yaptığımız ameliyatların yelpazesini genişletmeyi düşünüyoruz." Bu hemoroider hastalıklar denilen hastalığın dört evreden oluştuğunu anlatan Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evre dört dediğimiz artık tamamen basurun dışarıya çıktığı ve içeriye girmediği bir durum söz konusudur. Özellikle bu evredeki hastalar burada klasik yöntemle komplikasyon gelişme ihtimali daha fazla olacağı için ve en azından ikinci bir ameliyat sonrasında gerekebileceği için bizim bu uyguladığımız yöntemle yapılması daha uygun olan hasta grubu dolayısıyla bunlar ister istemez geldiğinde sevk ediliyordu. Bundan sonra artık son evre dediğimiz hemoroider hastalarımızın tedavisini başarıyla uygulayacağız. Bu daha önce yaptığımız bir ameliyattı. Ben burada daha önce yapılmadığını bilmiyordum ameliyata girmeden önce ben hani ilk kez kendim uyguluyordum burada. Bizim yönetimimiz eski yönetimde bulunan doktor arkadaşlarımız belirtti yani daha önce burada hiç yapılmadı dediler. Tabi ister istemez daha önce yaptığım bir ameliyat olsa bile burada ilk kez yapan birisi olmak birazcık da mesleki tatmin dediğimiz olayı durumu daha çok hissetmemizi sağlıyor. Bu durumdan dolayı mutlu oldum"
Kaynak: İHA