BDP Genel Başkanı Demirtaş Yüksekova'da

BDP Genel Başkanı Demirtaş, terör örgütü üyelerinin ülke dışına çekilmesine ilişkin, "Öyle iki günde PKK'lıların sınır dışına çıkması akla mantığa uygun değil. Oldu bitti ve gerçekleşti şeklinde düşünmek de yanlış olur" dedi.

Hakkari'de bulunan Demirtaş, sabah saatlerinde Yüksekova ilçesine geçerek Eski Cezaevi Kavşağı'nda düzenlenen mitinge katıldı.

Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, barışa giden yolun taşlarını halkın döşediğini ve barış kapılarının halk öncülüğünde açıldığını söyledi.

Barış sürecinin kazananının halk olduğuna dikkati çeken Demirtaş, herkesi çözüm sürecine sahip çıkmaya davet etti.

Demirtaş, süreci en fazla bölge insanın sahiplenmesi gerektiğini bildirerek, şöyle konuştu:

"Çünkü barışı en fazla sizler özlediniz. 8 Mayıs'ta geri çekilme başladığında provokasyon yapmak isteyen, süreci baltalamak isteyenler olabilir. Dağlarda ve şehirlerde her türlü provokasyon olabilir. Bunlara karşı herkesin dikkatli ve duyarlı olması lazım. Halkımızın her köyde, her mezrada, her şehirde ve her yerde dikkatli olması, gözünün ve kulağının açık olması lazım.

Askeri ve siyasi operasyonlar hükümet tarafından bertaraf edilmeli. Tek bir askeri birlik bile geri çekilmekte olan PKK'lılara operasyon yapmaya kalkarsa biz yüz binlerle operasyon bölgesine yürüyeceğiz. Operasyonları biz durduracağız. Mücadelemizi demokratik siyasetle devam ettireceğiz."

-"AK Parti'ye destek olmaya hazırız"

Terör örgütü üyelerinin sınır dışına çekilmesinin siyasi çözüm için fırsat olacağına işaret eden Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu çözüm fırsatı için bizler de destek olacağız. AK Parti'ye destek olmaya hazırız, yeter ki anayasa ve yasalarda kapsamlı bir reform başlatılsın. Ama bu süreç 1999'da yaşandığı gibi heba edilirse bütün bu olanlara yazık olur. Başbakan, 'bu baharı kışa çevirmeyelim' diyor, katılıyoruz. Biz de Yüksekova'dan sesleniyoruz. Gelin bu baharı kışa çevirmeyelim. Bu baharı kalıcı yapalım. Onun da yolu Kürt haklarını tanımaktan geçer."

-TBMM Başkanı Çiçek'in açıklamaları-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, "PKK'lılar sınır dışına zaten çıktılar" yönündeki açıklamasını anımsatan Demirtaş, "Bizim bildiğimiz, Amanos'lardan, Erzurum'dan PKK'lıların geri çekilmesi en az 3 ay sürer. Öyle iki günde PKK'lıların sınır dışına çıkması akla, mantığa uygun değil. Oldu bitti ve gerçekleşti şeklinde düşünmek de yanlış olur. Evet, tek bir çatışma, tek bir gerilim yaşanmamalıdır. Ama geri çekilme süreci yeni başladı ve daha bitmedi. Bunun da böyle bilinmesi daha doğru olur. Geri çekilme yaşanırken adımların atılması barışı daha da kalıcı yapar" diye konuştu.

-MHP ve CHP'yi eleştirdi-

CHP ve MHP'nin çözüm sürecine yaklaşımını eleştiren Demirtaş, meydanlarda küçük gruplar halinde barışın protesto edilmesinin beklenen bir şey olduğunu ifade etti.

"Bugüne kadar biz MHP ve CHP'den barış beklemedik ki şimdi bekleyelim" diyen Demirtaş, şunları kaydetti:

"Onların ağzından bugüne kadar barışa dair bir cümle bile çıkmadı ki bundan sonra çıksın. Ağızlarını küfürle açıp hakaretle kapattılar. CHP'de kaç tane kanat, kaç tane kuyruk var o da belli değil. Bu nasıl bir parti anlamış değiliz. Hakkari'de yüzde bir oy aldınız. Sizin Kürtlere bin defa özür borcunuz var. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Şeyh Sait ve Seyit Rıza'dan dolayı sizin Kürtlere özür borcunuz var. Barışa dair bir umut ortaya çıktı. Siz CHP olarak bu kapıyı kapatmak istiyorsunuz. Ayıp değil mi- Kendi duruşunuzdan dolayı üzüntü duymuyor musunuz-

MHP zaten kendinden bekleneni yapıyor ama bu sürece en fazla sosyal demokratların destek vermesi gerekmiyor mu- Millet ayda şehir kuracak hala CHP diyor ki Kürtler Kürtçe eğitim yaparsa ülke bölünür. Bu nasıl bir kafadır- Ülkeyi 50 bin defa zaten bölmüşsünüz. Ülkeyi uluslararası sermayeye pazarlaya pazarlaya böldünüz. Tüm bunları sizler yaptınız."

Demirtaş, konuşmasının ardından BDP Siyaset Akademisi'nden mezun olan öğrencilere sertifikalarını verdi.

Muhabir: Mesut Varol / Sıtkı Yıldız

Yayıncı: Levent Harman
Kaynak: AA