Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demirel'den Açıklama

Çankaya Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanel Demirel, başkanlık sisteminde koalisyon hükümeti ve güven oyu gibi sorunların yaşanmadığını bildirdi.

Prof. Dr. Demirel, AK Parti AR-GE Başkanlığı tarafından Batman Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" panelinde yaptığı konuşmada, hükümet sistemleri denildiğinde iki türlü sistemden bahsedildiğini, bunlardan birinin parlamenter sistem, diğerinin başkanlık sistemi olduğunu belirtti.

Parlamenter sistemde temel odağın parlamento olduğunu, bütün yürütme organının parlamento içinden çıktığını kaydeden Demirel, başkanlık siteminin özünde ise sert bir kuvvetler ayrılığı söz konusu olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Başkan ayrı, parlamento ayrı seçilir. Parlamenter sistemde olduğu gibi hükümetin yürütme organı, parlamentonun içinden gelmez. Başkanlık sisteminde başkan 4-5 yıl için seçilir. Başkan güven oyuna muhtaç değildir. Başkan seçildikten sonra bakan ya da başkan yardımcılarını atar. Meclisin onayı çoğu sistemde gereklidir. Başkanlık sisteminde koalisyon hükümeti, hükümet düştü düşecek, güven oyu aldı alacak gibi sorunlar yoktur."

Başkanlık sisteminde yasama ve yürütme organının ayrı olduğunu anlatan Demirel, güçlerin bir kişinin elinde toplanmasının başkanlık siteminde teorik olarak mümkün olmadığını vurguladı.

Demirel, "AK Parti'yi sevmeyenlerin dile getirdiği gibi 'Başbakanın elinde çok fazla güç var. Bütün hepsini kontrol ediyor' şeklinde bir eleştiriyi başkanlık sisteminde yapabilmek çok kolay değildir. Çünkü başkanlık sisteminde parlamentoya seçilen vekiller varlıklarını başkana borçlu değiller. Onlar ayrı, başkan ayrı seçimle gelir" şeklinde konuştu.

Panele, İstanbul Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, AK Parti Batman İl Başkanı Murat Güneştekin, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: Yılmaz Ekinci / Nurten Aslan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA