Kahramanmaraş İkinci Şiir Festivali

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Şiir Festivali etkinlikleri kapsamında, Dil ve Edebiyat Derneği Şubesi ve Nuri Pakdil Kütüphanesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş İkinci Şiir Festivali
Dedeoğlu konağı içerisinde oluşturulan dernek binasının açılışı, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen şairleri bir araya getirdi. Törende konuşan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, yerel yönetimler olarak kültür ve sanata büyük önem verdiklerini belirtti.

Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarla, bu konuları ne kadar önemsediklerini gösterdiklerini ifade eden Poyraz, şöyle konuştu:
“Bu mekan artık şairler ve yazarlarımızın buluşma noktası. Bizler nasıl geçmişte ağabeylerimizden aldığımız nefesle bugünlere gelmişsek, bundan sonra burada buluşan gençlerimiz de büyük insanların yolunda yetişecekler. Bize düşen de bunun altyapısını oluşturmak. Yerel yönetimler olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Yollar bugün bozulur yarın yeniden yapılır ama bu tür mekanlar ihmale gelmez. Çünkü cevherinde bu değerleri taşıyan gençler kaybolurlar ve onlar geri gelmez. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Çünkü asıl olan bir medeniyetin yeniden inşasıysa, o medeniyetin inşasında kültür ve sanatın, edebiyatın, düşüncenin etkisi fonksiyonu yadsınamaz. Biz onu yapmaya çalışıyoruz.”
Açılışta konuşan Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir ilbak ise dilin varlığın evi olarak bilindiğini söyledi.

Türk insanının bugün kendi dilini anlamakta zorluk çektiğini ifade eden İlbak, gençlerin 10 yıl önce yazılan kitapları anlamakta zorluk çektiğini işaret etti. Bu noktada bu tür sivil toplum kuruluşlarına ciddi görevler düştüğünü vurgulayan İlbak, şunları kaydetti:
“Ve varlığın evinde olmak, insanların kendi dilleriyle var olmak, dillerinin üzerinden var olmak, dillerinin üzerinden dinlerini doğru anlatabilmek ve bu anlatı üzerinden de algıladıkları ve anladıkları o dili doğru yaşamak insan toplumunda apayrı ve özel bir yerde konumlanmıştır. İşte onun için bu tür sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilerek, güçlü kılınarak varlıklarını sürdürmeleri sağlanmalıdır. Kendi dilinden tercüme yapan bizden başka bir millet yoktur. Biz 10 sene önce yazılmış bir kitabı, sadeleştirme adı altında yeniden tercüme eden bir topluma döndük. Dedelerimizle, babalarımızla anlaşamıyoruz. Bizden birkaç yıl önce yazılmış bir kitabı anlamıyoruz, anlamaktan yoksunuz. Onun için tekrar tekrar dönerek, kendi dilimiz üzerinden var olmak ve dilimizin değerleri üzerinden var olmak mecburiyetindeyiz.”
Belediye Başkan Yardımcısı ve Dil ve Edebiyat Dergisi Şube Başkanı Cevdet Kabakçı’da, dilini kaybeden millet ve devletlerin yıkılmaktan kurtulamayacağını vurguladı. Dilin milleti bir araya getiren unsurların başında geldiğini kaydeden Kabakçı, “Toplumlar millet olmayı bir dile sahip olmakla elde eder. Bugün dilimiz iyi konuşulup, yazılmamaktadır. Türkçemiz her gün biraz daha bozulmakta cümle bozukluklarına hemen herkesin konuşmasında rastlanmaktadır. Gençliğimizin çoğu, kelime ve deyimleri yerli yerinde kullanamamaktadır. Biz bu eksiklikleri gidermek için şehrimizde toplantılar, konferanslar düzenledik. Türkçe adına sevindirici gelişmelerde oluyor. İnşallah derneğimiz, kütüphanelerimiz, bu edebi çalışmalarımız ülkemizin ve milletimizin ufkunun açılmasına öncülük eder” diye konuştu.

Konuşmaların ardından derneğin açılışı gerçekleştirilerek, konağın içerisi gezildi. Buradaki törenin ardından da Nuri Pakdil adına yaptırılan kütüphanenin açılışı yapıldı. İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy, AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Merkez İlçe Başkanı Necati Okay ve çok sayıda davetlinin katıldığı açılışlarda konuklara meyan şerbeti ikram edildi.
Kaynak: İHA