Türkiye'yi Kırkyama İle Dünyaya Tanıtacak

Düzce - Düzce'de KOSGEB desteğiyle kırkyama dükkanı açan emekli öğretmen Özhan Abat, ürettiği eserlerle Türkiye'de unutulmaya yüz tutmuş mesleği yaşatmaya çalışıyor

Şerefiye Mahallesi'nde oturan evli ve 2 çocuk annesi Abat, emekli olduktan sonra çok sevdiği kırkyama sanatını yapabilmek için iş yeri açmaya karar verdi.

Bunun için KOSGEB'ten 30 bin liralık destek alan Abat, açtığı iş yerinde kırkyamadan yatak örtüsü, tablo, defter, kitap ayracı, çanta ve iş önlüklerinden oluşan geleneksel el sanatı ürünleri yapıyor.

Yapılması zor ve bir o kadar zahmetli eserleri Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde sergileyen Abat, Türkiye'nin adını unutulmaya yüz tutmuş meslek sayesinde dünyaya duyurmayı hedefliyor.

Abat, AA muhabirine, 20 yıldır geleneksel el sanatı olan kırkyama ile ilgilendiğini anlattı.

Amatör olarak başladığı meslekte kendini geliştirdiğini belirten Abat, "Deprem sonrası Ankara'ya gittiğimde bu işin orada çok güzel yerleşmiş olduğunu gördüm. Orada derslere katıldım. Bildiğimi öğretmek istedim. Öğrencilerimin tavsiyesiyle KOSGEB'ten destek aldım ve bu işe giriştim. Dünyanın birçok ülkesinde sergiler açtım. Çok da güzel oldu" dedi.

Kırkyama sektörünün çok geniş bir yelpazesi olduğuna dikkati çeken Abat, sürekli yeni şeyler öğrendiklerini, dünyanın birçok ülkesinde araştırmalar yaptığını aktardı.

Abat, tamamen el emeği göz nuru eserler ürettiğini vurgulayarak, "Yatak örtüleri, tablo, defter, kitap ayracı ve siparişe göre eserler yapıyorum. Elde yapmayı seviyorum ama çok zaman alıyor. Çalışmaktan memnun olduğum için beni çok yormuyor" ifadesini kullandı.

-"Hedefim, daha büyük pazar bulmak"

Tasarladığı ürünleri kitaplaştırmak istediğini dile getiren Abat, şunları söyledi:

"Makine alıp yanıma bir elemanla daha hızlı çalışarak dışarıya açılmak istiyorum. Fransa ve Japonya, belki de Düzce'nin adını hiç duymamışlardı fakat açtığım sergi ile duydular. Hedefim, daha büyük pazar bulmak ve yaptığım işle Düzce ve Türkiye'yi dünyaya tanıtmak."

Kaynak: AA