"Güneş Işığının Girmediği Gizli Cennet"

Muğla - Levent Kişi - Marmaris'in Turgut köyünde bulunan ve etrafını kaplayan dev çınar ile sığla ağaçları nedeniyle sürekli gölge, suyu ise soğuk olan şelale, serinlemek isteyen yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Turgut Şelalesi, havaların ısınmasıyla her gün yüzlerce turisti konuk ediyor. Genelde günlük turlara katılarak köye gelen turistler, Marmaris Kaymakamlığı tarafından bir süre önce yaklaşık 500 bin lira harcanarak düzenlenen ahşap köprüler ve patika yollardan ilerleyerek şelaleye ulaşıyor.

Yer altından gelmesi nedeniyle oldukça soğuk olan suda yüzen turistler serinleme imkanı buluyor. Değirmengözü mevkisinde 3 hektarlık arazideki şelalenin etrafını çeviren dev çınar ve sığla ağaçları dolayısıyla güneş ışığının çok fazla giremediği şelalede uzun süre kalan ziyaretçiler, ender rastlanan doğal güzelliğin tadını çıkartıyor.

-Köye aylık 50 bin lira gelir

Turgut köyü muhtarı Naci İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmaris'teki tek şelalenin köylerinde olduğunu söyledi.

Şelalenin çağlayanının kuvvetli olmamasına rağmen sahip olduğu doğal güzellikle dikkati çektiğini dile getiren İşler, özellikle yaz aylarında binlerce turistin köylerine gelerek şelaleyi ziyaret ettiğini kaydetti.

Şalelenin, Turgut köyünün en önemli gelir kaynağı olduğunu anlatan İşler, "Geçmiş yıllarda şelaleyi muhtarlık olarak işletiyorduk. Son iki yıldır ise Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından işletiliyor. Elde edilen gelirin yüzde 25'i köyümüze veriliyor. Bu yıl aylık 50 bin lira civarında gelir bekliyoruz" dedi.

Bölgeyi ziyaret eden turistler ise şelaleye geldiklerinde kendilerini adeta cenneteymiş gibi hissettiklerini belirtti.

Açık alanda 40 dereceyi bulan hava sıcaklığının şelalede 20'li derecelere kadar düştüğünü gördüklerini ifade eden turistler, şelale suyunun tahmin ettiklerinden çok daha soğuk olduğunu dile getirdi. Şelalede saatlerce kalmak istediklerini ifade eden turistler, tur güzergahına devam etmek zorunda oldukları için bölgede sadece bir saat kalabildiklerini kaydetti.

-Turgut Şelalesi

İlçe merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Turgut köyünde, dağlardan gelen kaynak sularının oluşturduğu, orman içerisindeki şelale, bölgenin turizmle tanışmasıyla kısa sürede üne kavuştu.

Şelaleyi yaz aylarında özellikle cip safari turlarına katılan onbinlerce turist ziyaret ediyor. Orman İşletme Müdürlüğüne kullanım bedeli ödeyen Turgut köyü muhtarlığı, uzun süre şelaleyi işletti. 2010 yılında şelale, daha verimli kullanılması amacıyla imzalanan protokolle Marmaris Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğine devredildi.

Bu arada şelalenin yerini gösteren tabelalardaki "Güneş ışığının girmediği gizli cennet" yazısı dikkati çekiyor.

Kaynak: AA