Eynesil'de Üreticiler Yaş Çay Alım Kotasından Şikayetçi

GİRESUN - Eynesil Ziraat Odası Başkanı Orhan Musaoğlu, "ÇAYKUR'a 7 bin ton yaş çay verebilecek durumda olduklarını söyledi.

Musaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eynesil ilçesinde 6 bin 690 dekar ruhsatlı çay bahçesi ve 3 bin 100 çifti bulunduğunu söyledi.

Eynesil'deki çay üreticilerinin 2012 yılında ÇAYKUR'a bin 290 ton yaş çay verdiğini belirten Musaoğlu, şunları kaydetti:

"Bunun neticesinde çay üreticileri verdiklerinin karşılığını alamıyor. Bu durum ilçeye girecek olan sıcak paranın da buharlaşmasına neden olmaktadır. Devlet çaya kota koyduğu için kota fazlası çaylarımızı özel sektöre vermek zorunda kalıyoruz. ÇAYKUR'a 7 bin ton yaş çay verebilecek durumdayız. Eynesil bu oranın çok az miktarını kullanmaktadır. Özel sektör de çayı devlete göre düşük fiyata alıyor. Üretici yaş çayın karşılığını alamıyor."

-Üreticiler kaçak çaydan da şikayetçi

Eynesil'in Ören Beldesinde 20 yıldır çay üreticiliği yapan Ömer Güven ise, kaçak çayların bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, "Kaçak çaydan dolayı üretici olarak mağduruz. Benim yaklaşık üç verimin toplamı 10 ton çayım oluyor fakat masrafımızı kurtarmıyor. Devletin bize sahip çıkmasının kaçak çayı önlemekle olacağına inanıyorum" dedi.

Kaynak: AA