“Ekonomik ve Sosyal Uyum Alanındaki Ab Fonları” Samsun Bölgesel Semineri

Türkiye’de çeşitli illerde düzenlenen “Ekonomik ve Sosyal Uyum Alanındaki AB Fonları” başlıklı seminerlerin altıncısı Samsun’da yapıldı.

“Ekonomik ve Sosyal Uyum Alanındaki Ab Fonları” Samsun Bölgesel Semineri
Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen ve Grand De Luxe Amisos Hotel’de düzenlenen seminere Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Doğu Karadeniz ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı yetkilileri, yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kaymakamlar katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Kalkınma Bakanlığı AB Ekonomik ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, Türkiye’deki AB’ye ekonomik ve sosyal uyumu hakkında bilgi verdi. Kamiloğlu, “1999 yılından sonra Türkiye aday ülke ilan edildikten sonra AB fonlarına olan ilgi her geçen gün daha fazla arttı. Bu ilginin iki temel sebebi var. Bunlar AB fonlarının çoğunlukla hibe nitelikte olması, diğeri de bu fonlardan proje yapan kuruluşlardan bunu prestij vesilesi olarak kabul etmesidir. Yani ilimize, kurumumuza AB projesi getirme o kurum için prestij vesilesi oluyor. Bunları yakınan izliyoruz. Başta Samsun olmak üzere ve çevresi AB fonlarından en çok faydalanan illerimiz arasında geliyor. Bu açıdan da buradaki proje kapasitesi ve proje üretme becerileri Ankara’dan da takdir ediliyor. AB Türkiye’yi üyeliğe hazırlamak üzere bu kaynakları bize tahsis ediyor. 2007-2013 dönemi içersinde Türkiye’ye toplam 7.8 milyar euroluk bir kaynak tahsis edildi. Yani yıl bazına göre baktığımızda 680 milyon euro civarında bir kaynaktan bahsediyoruz. Ancak özellikle bu kaynaklar üyeliğe yaklaştığımız zaman artacak. Üyelikle birlikte en üst noktaya ulaşacak. Bize benzer ülkelere baktığımızda bu ülkelerin yılda yaklaşık 8-10 milyar euroluk bir kaynağı kullandığını görüyoruz. Fon kullanma becerisi bir günde elde edilen beceri değil. Fonları zamanında kullanamazsa AB geri dönüyor. AB fonları önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek. Bunlara şimdiden hazır olmamız gerekiyor. Proje fikirlerimizin de hazır olması gerekiyor” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Kalkınma Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki yetkililer katılımcılara bilgiler verdi.

“Ekonomik ve Sosyal Uyum Alanındaki AB Fonları” semineri Samsun’dan sonra 6 Haziran’da Erzurum’da, 12 Haziran’da Konya’da ve 20 Haziran’da da İstanbul’da gerçekleşecek.
Kaynak: İHA