Astım Hastaları İçin Ev Tozlarını İncelediler

Samsan - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nce, alerjik astım hastalarının duyarlı olduğu ev tozu akarı türlerinin teşhis edilmesi ve alerjik astım ile arasındaki ilişkinin ortaya konulması amacıyla çalışma gerçekleştirildi.

Araştırmayı yürüten Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'da ev tozu akarı türleri ile alerjik astım ilişkisinin belirlenmesi amacıyla 8 alerjik astımlı hastanın evinden 117 ev tozu örneği alarak incelediklerini söyledi.

Ev tozlarında bulunan akarların alerjik astımı olanlarda hastalığı tetiklediğini, bu nedenle de ev tozu akarlarının türünün bilinmesinin önemli olduğunu ifade eden Sullivan, "Ev tozu, küf mantarları, kedi, köpek ve kuş tüyleri, böcekler, bazı parazitler, ağaç, ot ve çayır polenleri, güneş, rüzgar, bazı gıdalar gibi çok fazla sayıda madde çevresel alerjendir. Çevresel alerjenlerden ev tozunda bulunan akarlar, ev tozu duyarlılığının ana nedenidir" dedi.

Karadeniz Bölgesi'nin nemli, bol yağışlı, ılıman iklimi ve zengin bitki örtüsü nedeniyle astımın birinci nedeni ev tozu akarlarına çok elverişli olduğuna dikkati çeken Sullivan, "Bu nedenle ev tozlarındaki akarların türlerini belirlemek ve hastalığın tedavisini kolaylaştırmak amacıyla ev tozlarını inceledik. Belirlediğimiz türler alerjik astım hastalığının tedavisi için önem taşıyor" diye konuştu.

-"Ev tozu akarları en önemli alerji kaynağı"

Ev tozu akarlarının, dünyada en önemli alerji kaynağı olduğunu ve alerjik astımlı yetişkinlerin yüzde 50'sinin, çocukların ise yüzde 80'den fazlasının ev tozu akarlarına karşı duyarlı olduğunu anlatan Sullivan, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Belirlediğimiz evlerde özelikle yatak odasında bir hafta süresince temizlik yaptırmadık. Kapı ve pencerelerin kapalı kalmasını istedik. Elektrik süpürgesine temiz torba takarak yatak ve halının üzerini 5 dakika süpürdük. Elde ettiğimiz tozları temiz bir naylona boşaltarak ağzını sıkıca bağladık. Laboratuvara getirdiğimiz ev tozu örneklerini 48 saat ışıklandırma yaparak etil alkol bulunan şişelerde akarların toplanmasını sağladık. Alerjik astım hastalarının evlerinden toplanan ev tozlarındaki akarlar detaylı şekilde incelenerek tür teşhisleri yapıldı. Yapılan incelemeler sonucunda toplanan 11 ev tozu örneğinin 80 adetinde akar saptandı. Ayrıca ülkemizde 9 familyaya ait ilk defa 5 ayrı tür akar tespit ettik."

Prof. Dr. Sullivan, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, astımdan dolayı 300 milyon kişinin sıkıntı çektiğini vurgulayarak, çalışmanın sonuçlarının ev tozu akar faunasına önemli katkılar sağlayacağını, bulunan türlere ait antijenlerin de hastalarda test edilmesiyle alerjik astım hastalığının tedavisinde önemli ilerlemelere neden olacağını kaydetti.

Kaynak: AA