Saraybosna'yı Kuşatan Yugoslavya Halk Ordusu'na Bağlı Sırp Askerler İle Boşnaklar Arasında Dobrovolyaçka Sokağı'nda Çıkan Çatışmalarda Hayatını Kaybedenler, Törenle Anıldı

Saraybosna'yı kuşatan Yugoslavya Halk Ordusu'na bağlı Sırp askerler ile Boşnak güçleri arasında 3 Mayıs 1992'de Dobrovolyaçka Sokağı'nda çıkan çatışmalarda hayatını kaybedenler, törenle anıldı.

Saraybosna'daki önemli kamu binalarını ele geçirmek isteyen JNA askerlerine karşı kenti savunan Boşnak Yeşil Bereliler Birliği Derneği üyeleri, çatışmalarda hayatını kaybeden 8 Boşnak'ı anmak üzere Dobrovolyaçka Sokağı'nda bulunan anıta çiçek bıraktı ve dua etti. Dernek Başkanı Vahid Aliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saraybosna ve Bosna Hersek'in kurtuluşu açısından 2-3 Mayıs'ın çok önemli olduğunu Muhabir JNA askerlerinin, devlet başkanlığı binasını ele geçirmek ve Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum İzzetbegoviç'i esir almak için 2-3 Mayıs 1992'de Saraybosna'yı kuşattığını anımsatan Aliç, "Eğer bu amaçlarını gerçekleştirmiş olsalardı, bugün Bosna olmazdı" dedi.

-Sırplar da anma töreni düzenledi- Bu arada, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nden gelen yaklaşık 100 kişilik bir grup da "Dobrovolyaçka Olayı"nda ölen 7 Sırp askeri için aynı sokakta tören düzenledi. Grup, ölen Sırplar için mum yaktı ve sokağa çelenk bıraktı. Bosnalı Sırplar'ın, kendi askerleri için çelenk bıraktığı sıralarda, çevredeki Boşnaklar, çeşitli sloganlar attı ve Bosna Hersek Cumhuriyet Ordusu Marşı'nı söyledi.

Taraflar, küçük çaplı sözlü atışmaların ardından dağıldı. Bu arada, güvenlik güçlerinin, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nden gelen grubun geçeceği güzergahta geniş güvenlik önemleri aldığı görüldü. -"Dobrovolyaçka" Olayı- Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın, 2 Mayıs 1992 tarihinde kuşatılması ve Portekiz'in başkenti Lizbon'daki barış görüşmelerinden dönen Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç ve beraberindekilerin, Saraybosna Havaalanı'nda esir alınması üzerine, Boşnak askerler ile devlet başkanlığı binasını ele geçirmek isteyen JNA birlikleri arasında 3 Mayıs'ta Dobrovolyaçka Sokağı'nda silahlı çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda, 8 Boşnak, 7 Sırp hayatını kaybetti. 200 Sırp askeri de Boşnaklar tarafından esir alındı. Sırp esirler, merhum İzzetbegoviç'in serbest bırakılması karşılığında salıverildi. "Dobrovolyaçka Olayı"nın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, olaydan sorumlu tutulan Boşnak yetkililer hakkında takipsizlik kararı verildi.

Muhabir: Faruk Vele-Kayhan Gül
Yayıncı: Ferhat Demircan
Kaynak: AA