Reisülhattatin Hasan Çelebi, Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutların Misafiri Oldu

Palandöken Belediye başkanı Orhan Bulutlar; Cumhurbaşkanlığı 2011 Kültür Sanat Ödüllerinden birini alan dünyaca ünlü Reisülhattatin Hasan Çelebi ve misafirlerini sabah kahvaltısında ağırladı.

Reisülhattatin  Hasan Çelebi, Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutların Misafiri Oldu
Kayakyolu-Şehitler parkında nezih bir ortamda rektör yardımcısı Prof.dr. Sadi Çögenli, Prof dr. Mustafa Ağırman, Gazeteci yazar İsmail Bingöl, Şahin Torun ve misafirlerle beraber kahvaltı yapan Orhan Bulutlar; Dünyaca meşhur,Türkiye de Reisülhattatin olarak anılan çok sayıda talebesine icazet vermiş muhterem Hasan Çelebi üstadımızı ve arkadaşlarını ağırlamaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek; Türkiye’mizin kıymetli insanlarının her zaman gönlümüzde büyük yeri olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi tarafından kendisine “Fahri Doktora” unvanı verilmesi nedeniyle Erzurum’da bulunan Hasan Çelebiye Palandöken Belediyesince yayınlanan Edebiyat-Tarih-Kültür-Sanat dergisinin şimdiye kadar yayımlanmış sayılarını hediye eden Orhan Bulutlar; “Belediye olarak Erzurum’un milli, manevi, edebi, kültür, sanat dallarında emekleri geçmiş büyüklerimizi halkımızla buluşturan dergimiz Beyazşehir Palandöken’in altıncı sayısında hocamızı misafir etmekten mutlu olacağız. Son Reisülhattatin’in Erzurum’dan çıkması bizim için gurur vericidir. Kur'an ve Sünnet'te güzel sanatları ve zanaatları öven birçok nass vardır. Kur'an âyetleri ve hadis-i şeriflerin tümü, ifâde tarzı bakımından çok sanatkârânedir.İşte bunları yıllardan beri yazdığı hatlarıyla bizlere tarihi birer emanet olarak bırakan hocama teşekkür ediyor saygılar sunuyorum” dedi.

HASAN ÇELEBİ KİMDİR? Oltu’nun İnci köyünde 1937’de doğan Hasan Çelebi Muhtelif camilerde imam hatiplik vazifesinde bulundu. 1964'ten itibaren hattat Halim Özyazıcı, Hamit Aytaç ve Kemal Batanay'dan hat meşk etti. 1975'te Hamit Bey'den Sülüs ve Nesih, 1981'de de Kemal Bey'den Ta'lik ve Rik'a yazılarında icazet aldı. 1977'de A.Ü. İlahiyat Camii'nin yazılarını yazmak için Erzurum'da, 1981'de İslam Konferansı Teşkilatı'nın yazılarını yazmak için Cidde'de, 1983'de de Mescid-i Nebî'nin yazılarının restorasyonu için Medine'de görevlendirildi. 1982'de ilk kişisel sergisini İstanbul'daki İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nde (IRCICA) açtı. Bunu 1984'te Kuala Lumpur (Malezya) ve 1985'te de Ürdün Prensi Hasan B. Tallal'ın davetiyle gittiği Amman Sergileri izledi. 1987'de Küba Mescidi'nin yazılarını yazmak üzere bir yıl süreyle Medine'de bulundu. 1992'de Malezya islam Kültür Merkezi tarafından Kuala Lumpur'a davet edildi.

1994 yılında İRCICA'da "Hat Sanatında 30 Yıl" sergisini açtı. Ayrıca yurt içi ve yurt dışında düzenlenen Klasik Türk El Sanatları konulu pek çok karma sergiye iştirak etti. 1976'dan bu yana sürdürdüğü hat derslerine devam etmekle beraber yurt içinden ve yurt dışından olmak üzere toplam 52 talebesine icazet verdi. Sultanahmet Camii'nin restore edilen kubbe yazıları, Hırka-i Şerif Camii kubbe yazısı, Cuma Mescidi, Kıbleteyn Mescidi ve Mescid-i Nebî'nin yeni yapılan kısımlarının bazı yazıları, Kuveyt'te İslam Tıp Merkezi'nin iç ve dış cephe yazıları (1986), Hollanda'da bir camiin kuşak yazıları, Almanya'da Pfortzheim Fatih Camii (1991), Yuhannesburg Cuma Camii (Güney Afrika 1997) ve Almatı Cuma Camii (Kazakistan 1999) yazılan, yerli ve yabancı bir çok koleksiyonda eserleri bulunan ve IRCICA'nın üç yılda bir düzenlemiş olduğu Uluslararası Hat Yarışmalarında jüri üyeliği de yapmakta olan Hasan Çelebi'nin imzasını taşımaktadır.
Kaynak: İHA