Sigarasız Dünya Günü

İzmir - İzmir Tütün Kontrol Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, sigaranın Türkiye'de yılda 110 bin kişinin ölümüne yol açtığını belirtti.

İzmir Sağlık Müdürlüğü'nde 31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Kılınç, öldürücü maddeyi kar etmek için satan tek sektörün sigara endüstrisi olduğunu, Türkiye'de yılda 20 milyar dolarlık tütün ve tütün ürünleri satışının gerçekleştirildiğini anlattı.

Bu sektörün kendisine 14-24 yaş grubunu hedef aldığını ifade eden Kılınç, "Sigara, Türkiye'de yılda 110 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavi ve tanısı için ise yılda 30 milyar dolar harcanıyor. Yani hem satışı hem de sağlık harcamalarına bakıldığında sigaranın ülkeye ekonomik yükü 50 milyar dolardır. Elektronik sigara ve nargile özellikle gençler için çok riskli.Tütün ve tütün ürünlerinin ciddi önlemlerle kontrol edilmesi gerekiyor. Devlet de bu konuda üzerine düşeni yapıyor" dedi.

Kılınç, tütün ve tütün ürünleriyle mücadele konusunda yapılan çalışmaların olumlu meyvelerini verdiğini, 2008'de yüzde 37'lerde olan sigara içme oranının yüzde 20'ler seviyesine gerilediği bilgisini verdi. Kılınç, sigara bırakma polikliniklerine başvuranlardan yüzde 75'inin ilk 3 ay, yüzde 50'sinin 6 ay, yüzde 35'inin ise 1 yıl boyunca sigara içmediğini kaydetti.

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Yardımcısı Vakkas Benli ise tütün ve tütün ürünleriyle mücadele konusunda kentte yapılan çalışmaları anlattı. İzmir'de 20 civarında sigara bırakma polikliniğinin bulunduğunu ifade eden Benli, 2013 yılının ilk 4 ayında 7 bin 700, 2012 yılında 12 bin, 2011 yılında ise 14 bin kişinin bu polikliniklere başvurduğunu ifade etti.

Kaynak: AA