Van'da 'türkiye-ab İlişkileri' Sempozyumu

‘Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi’ dahilinde düzenlenen "AB-Türkiye ilişkileri: Geleceğe Yönelik Beklentiler" konulu sempozyum devam ediyor.

Sempozyumun ikinci gününde ‘Mali Krizin Türkiye ve AB’ye Etkileri’ konu başlığı altında düzenlenen oturum, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün moderatörlüğünde yapıldı. AB İşleri Komisyon Başkanı Polonya Parlamentosu'ndan Agnieszka Pomaska, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağrı Erhan ve AKPM Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komisyonu Üyesi, Portekiz Parlamentosu AB İşleri Komisyonu Üyesi Carlos Henrique Da Costa Neves’in konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda katılımcıların soruları cevaplandırıldı. Konuşmacılar, ülkelerin mali durumları ve bulundukları ekonomik ortamlarla ilgili görüş ve düşüncelerini dile getirdi.

İlk olarak konuşan Burhan Kayatürk, Avrupa Birliği ekonomisi ne kadar iyi olursa Türkiye ekonomisine de yansımasının o kadar iyi olacağını söyledi.

Kayatürk, Türkiye’deki ekonomik yükselişin ve net artırımlarının AB’ye de yarar sağlayacağını düşündüklerini kaydetti.

AB İşleri Komisyon Başkanı Polonya Parlamentosu'ndan Agnieszka Pomaska da AB’de yaşanan kriz ortamında en hızlı büyüyen ülkenin Polonya olduğunu kaydetti.

AB’de yaşanan krizin sadece mali bir kriz olmadığını, Avrupa devletlerine karşı bir güven durumu olduğunu kaydeden Pomaska, tutarlı siyasi taahhütlerin, mali krizi atlatmak için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağrı Erhan ise, Avrupa Birliğinin bir genişleme yorgunluğu yaşadığını dile getirdi. AB’nin İslam’a olan bakışının, Türkiye ve AB müzakerelerini olumsuz etkilediğini anlatan Prof. Dr. Erhan, “AB’deki işsizliğin yüksek oranda olması, Türkiye’nin AB’ye katılımında olumsuz bir görüş ortaya çıkarmıştır. AB’de genişlemeye ve yeni ülkelerin katılımına karşı genel bir isteksizlik var. AB ile müzakere süreçlerinin donma noktasına geldiğini düşünüyor ve yeni açılımlara ihtiyaç olduğunu görüyoruz” dedi.

Son olarak konuşan AKPM Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komisyonu Üyesi, Portekiz Parlamentosu AB İşleri Komisyonu Üyesi Carlos Henrique Da Costa Neves de Euro Bölgesi'ne bakıldığında büyümenin düşüşünü ve yüksek işsizlik oranlarını arttığını gördüklerini belirtti.

Krizi aşmak için AB üyesi ülkelerin bir arada hareket etmek durumunda olduklarını anlatan Neves, “Kriz AB vatandaşları arasında güven sorunu yaşatmaktadır. Bu durum önemli bir tehlikedir. AB’de yaşanan krizi bir depreme benzetiyorum ve deprem sonrası alacağımız aksiyonlar çok önemli. AB ülkeleri olarak büyüme hedeflerimizin gerçekleşmesi için transatlantik bir ekonomik iş birliğine ihtiyacımız var. AB’nin önündeki en önemli güçlük istihdamdır. Türkiye AB’nin yaşadığı sorunun bir parçası değil, aksine çözümünün bir parçasıdır. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda her zaman destekçi olduğumuzu belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

‘Mali Krizin Türkiye ve AB’ye Etkileri’ oturumu; soru- cevap ve katılımcıların görüşlerini dile getirmeleri ile sona erdi. Bir sonraki ‘Avrupa Birliği Yolunda Sivil Toplum ve Gençlik’ konulu oturumun öğle yemeğinden sonra başlayacağı belirtildi.
Kaynak: İHA