Sarıgöl Ziraat Odası’ndan Örtü Projesi Hazırlığı

Sarıgöl Ziraat Odası'nın, üzüm üreticilerini dolu ve şiddetli yağmurlardan korumak amacıyla örnek olarak yaptığı örtü uygulaması, son dolu afetinden sonra yeniden gündeme geldi.

Sarıgöl Ziraat Odası’ndan Örtü Projesi Hazırlığı
Örtü altındaki asmaların doludan zarar görmemesi üzerine yaygınlaştırılması için hazırlık başlatıldı.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, ilçeye bağlı Baharlar ve Sığırtmaçlı köylerinde iki üzüm bağında kurulan, 12 yıl dayanıklı ve sabit örtü sisteminin dolu zararını önlediğinin görüldüğünü söyledi.

Ülgen, "Göreve geldiğim günden bu yana mevcut örtülerin randımanlı olmadığını anlattım. Kendimiz bir model yaptık ve iki yıldır uyguluyoruz. Geçtiğimiz günlerde yağan doluda bu uygulamanın başarısını gördük. Bağlarımız yeni sistemle hava alabilirken, İlaç kalıntısı da olmuyor. En önemlisi ise, yeni sistem bir kez kurulacak ve 12 yıl kalıcı olacak. Güneş ışığının yüzde 80'ini de geçiriyor ve doluya karşı da koruyucu. Doludan herkes zarar görürken, bizim bu sistemi kurduğumuz bağlar etkilenmedi" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile geçtiğimiz günlerde Sarıgöl'deki incelemeleri sırasında görüşme imkanı bulduğunu kaydeden Ali İhsan Ülgen, "Yeni sistem uygulama bağımızın resimlerini Bakanımıza gösterdim. İlgilendi ve bana ’Bunu projelendir ve bana getir’ dedi.

Biz de proje hazırlıklarına başladık. Tamamlanır tamamlanmaz Bakanımıza sunacağım" diye konuştu.

Ülgen, bu yeni sistemin yaygınlaşması konusunda devlet desteğinin şart olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA