Kağıt Üretiminde Verimlilik Sağlayacak

Bartın Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünde, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği (TUBİTAK COST) kapsamında bir uluslararası proje geliştirdi.

Kağıt Üretiminde Verimlilik Sağlayacak
Proje ile yerli bor ürünlerinin kağıt sanayinde değerlendirilmesi ile kağıtlar daha verimli üretilecek.
Yürütücülüğünü Doç. Dr. Ayben Kılıç’ın yaptığı “Kraft Kağıt Hamuru Üretiminde Bazı Bor Bileşiklerinin Kağıt Hamuru Verimi ve Polisakkarit Bileşimine Etkileri” başlıklı proje ekibi Yrd. Doç. Dr Sezgin Koray Gülsoy, Doç. Dr. Andrey Pranovich (Danışman Abo Akademi Üniversitesi, Finlandiya) ile Şaduman Tüfek ve Süleyman Kuştaş’tan oluşuyor.

YERLİ BOR ÜRÜNLERİ KAĞIT SANAYİNDE DEĞERLENDİRİLECEK
Stratejik öneme sahip olan Bor elementinin, çok çeşitli bileşik yapma kapasitesine ve nötronları absorbe etme özelliği ile sanayinin vazgeçilmez hammaddelerinden biri olduğunu belirten Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayben Kılıç, “Proje kapsamında ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından üretilen Etibor-48, Etidot 67 ve Kolemanit gibi yerli bor ürünleri kullanılarak karaçam (Pinus nigra Arnold.) ve titrek kavak (Populus tremula L.) odunlarından kraft yöntemiyle kağıt hamuru üretimi gerçekleştirilerek, kağıt hamuru ve kağıt özellikleri üzerine etkisi araştırılacaktır” dedi.

Proje ile yerli bor ürünlerimizin kullanım alanlarının genişletilebileceğini savunan Doç. Dr. Ayben Kılıç, “ Bu proje ile bor bileşiklerinin kağıt hamuru verimini artırması sayesinde orman kaynaklarının daha verimli kullanılması, pişirmede kullanılan bor bileşiği türü ve miktarının kağıt hamurunun monosakkaritleri üzerine etkilerinin ortaya konulmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA