Akçakoca’da Sivil Toplum İlave Mendireğe Sıcak Bakmıyor

Akçakoca Balıkçı Barınağı'na yapılması düşünülen ilave mendirek Akçakoca sivil toplum kuruluşları başkan ve yöneticilerinin katıldığı bir toplantıda enine boyuna tartışıldı.

Akçakoca’da Sivil Toplum İlave Mendireğe Sıcak Bakmıyor
Ortak kanı, “Mendirek üniversitelerle ortak bilimsel çalışmalar olmadan, en ince hesaplar ortaya konmadan yapılmasın, ancak mevcut balıkçı barınağı rehabilite edilerek başta balıkçıların sorunlarını giderecek iç ve çevre düzenlemesi yapılsın mevcut durum iyileştirilsin” şeklinde tezahür etti.
Yapımından bu güne yer ve yapım yanlışlığı tartışılan Akçakoca Balıkçı Barınağına yapılması gündemde olan Batı Mendireği projesi ilgili bilim adamlarının katıldığı paneller, üniversitelerin katkı verdiği çalıştaylardan sonra Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odasının çağrısı ile ATSO’da Akçakoca’nın tüm kesimlerinin temsilcileri olan sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesiyle ile tartışıldı.

ATSO Başkanı Mustafa Vural’ın slayt destekli geçmişten bugüne barınağın çevrede oluşturduğu değişim, kaybolan plajlar, yıpranan falezler ve balıkçılarımız yaşadığı olumsuzlukları içeren sunumunda, “Geçmişte yapılmış hatalardan yaşanan olumsuzlukları tartışmanın artık bir faydası yok. Bugün yeni bir hata yapmadan bu olumsuzlukları nasıl düzeltiriz. Ortak akılda ve ortak kararlarda buluşmak ve ortak çözümü bulmak için toplandık. Herkes görüşünü açık ve net olarak söylesin paylaşalım. Ve bir çözümde birleşelim. İlave mendireğin Akçakoca’ya vereceği zararlar bu günkünden büyük olur kanısındayım” dedi.

Belediye Başkanı Fikret Albayrak bu güne kadar yeni mendirek ve mevcut barınak ile ilgili yaptıkları çalışmaları özetleyerek, “Tek ve doğru çözümün DLH üniversite işbirliğinde olduğuna inanıyorum. Mevcut barınağın tek sahibi kooperatiftir. Barınağın belediyeye devredilmesi gibi bir düşüncemiz yok. Ancak bizim buraya bir kuruş harcayabilmemizde yasal olarak mümkün değil. Bütün bunları aşacak bir yol bulmalıyız. Yeni mendirek yapımı ve yapım sonrası Akçakoca için büyük sorunlar doğurur endişesini taşıyorum” dedi.

Daha sonra toplantıda söz alan katılımcılar düşüncelerini açıkladılar. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, barınağın balıkçılara yetmediğini, bu durumuyla turizm amaçlı kullanılmasının imkansızlığını henüz bir imar planının olmadığını bunun yapılması ile belediye ile birlikte bir düzenleme yaparak en ekonomik ve yararlı bir kullanımdan yana olduklarını söyledi

İbrahim Kurt, Gürol Sarı ve Ahmet Güner barınaktaki görüntünün rahatsız edici olduğunu buna çözüm bulunmasını yeni mendireğin iyi hesaplama sonucu düşünülmesini söyledi.

Hikmet Sarıoğlu üniversite İşbirliğine önem verilmesini, Tacettin Öztaş ortak bir kararın hazırlanarak yetkilere sunulmasını Sıtkı Şengün ise yeni mendirek yapılmasının vereceği zararlar, balıkçılık ve turizmin mukayesesi ile mevcut barınağın daha ekonomik ve düzenli işletilmesi ile ihtiyaçlara cevap verebileceğini önerdiler.

Daha sonra farklı uygulama örnekleri üzerinde görüşmeler yapıldı ve mevcut liman önüne bir dalga kırıcı mahmuz konulması mevcut barınağın iyileştirilmesi yönündeki düşünce benimsendi.
Kaynak: İHA