Türofed Yönetim Kurulu Başkanı Ayık Açıklaması

Orhan Çiçek - Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, ilk 4 aylık rakamlara göre, Türkiye'nin turizm açısından 2013'ü iyi bir yıl olarak geçireceğini söyledi.

Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyon olarak Türkiye'nin başta kıyı bölgeleri olmak üzere tüm bölgelerini takip altında tuttuklarını belirtti.

Bu yıl turizm sezonunun nisan ayıyla başladığını ifade eden Ayık, geçen sürede Türkiye'nin 2012 yılına göre çok daha iyi bir performans sergilediğini vurguladı.

Türkiye'yi geçen yıl 36,5 milyon kişinin ziyaret ettiğini ve yaklaşık 30 milyar dolar kazanç sağlandığını vurgulayan Ayık, "Bu temponun devam etmesi halinde bu yıl ülke genelinde muhtemelen yüzde 5 civarında bir artış sağlayacağımızı düşünüyorum. İlk 4 aylık rakamlara göre Türkiye, turizm açısından 2013'ü iyi bir yıl olarak geçirecek" dedi.

Ayık, Türkiye'nin altyapıda son yıllarda önemli gelişmeler sağladığına dikkati çekerek, hava alanlarıyla, kara yollarının standartlarının da yükseltilmesinin turizm açısından önemli olduğunu kaydetti.

-Çözüm sürecinin turizme katkısı-

Ayık, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesinin Türkiye'nin ağırlayacağı misafir sayısını önemli oranda artıracağına işaret ederek, çözüm sürecinin de turizmdeki hedefleri yukarı çıkaracağını söyledi.

Anadolu'ya yönelik turların uzun yıllardır yapılamadığını dile getiren Ayık, "Anadolu turlarını unutmuştuk ama çözüm süreciyle birlikte ülkenin her tarafına sirayet edecek barış iklimi ve terörün ortadan kalkıyor olması, bu turları tekrar gündeme getirecek. Birkaç yıl içerisinde de tahmin edemeyeceğimiz boyutta buralarda bir hareketlilik olmasını bekliyoruz. Bu bölgelerde sunabileceğimiz önemli tarihi, kültürel ve doğal değerlerimiz var" diye konuştu.

Uluslararası firmaların bölgedeki şehirlere önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Ayık, şöyle devam etti:

"Yapılan yatırımlarla nitelikli ürünlerimiz ortaya çıktı. Gaziantep de bunlardan birisi. Diyarbakır ve Mardin de ciddi şekilde ön plana çıkıyor. Buralarda ciddi hareketlilik olacak. Ayrıca bunu sadece yabancılara yönelik görmeyelim. Yıllardır bizim vatandaşlarımız bu bölgeleri ziyaret özlemi çekiyordu. düzenlenecek turlarla bu özlemin giderileceğine inanıyorum."

Ayık, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nin bölgedeki turizm hareketleri için önemli olduğunu vurgulayarak, devam eden süreçte de Van, Elazığ, Adıyaman ve Mardin'de buna benzer gelişmelerin, bölgedeki ziyaretçi trafiğini artıracağını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Sevil Çelik
Kaynak: AA