Türklere Yönelik Saldırı Yok, Ancak Türkler De Tedirgin

İsveç'te bir göçmenin polis tarafından vurulmasıyla patlak veren olaylar Türklere ait camilerde cuma namazının ardından okunan bildiriyle kınandı.

Başkent Stockholm'de Fittja ve Rinkeby'deki camilerde görevli Türk imamlar, hutbeden sonra olayları kınayan bildiri okudu. Fittja Ulu Cami'de imam Ergin Öğcem, açıklamasında yaşanan olaylara karşı dikkatli olunmasını istedi.

Toplumun huzurunun bozulmasının İslam dini açısından da tasvip edilmediğini kaydeden İmam Öğcem, "Stockholm'de daha çok göçmen mahallelerinde yaşanan, araçlara, okul ve polis binalarına yönelik saldırıları Türkler olarak büyük üzüntüyle karşılıyoruz. İsveç, bizlere kucak açmış ve imkanlarından yararlanmamız için hiçbir ayrımda bulunmamıştır. Yaşanan bu olaylar karşısında büyük bir üzüntü duyuyoruz ve hiçbir şekilde tasvip etmiyoruz. Şiddet olaylarının her türlüsünü kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

İmam Öğcem'in okuduğu hutbe ve olayları kınayan açıklaması Türkçe'nin ardından İsveççeye de çevrildi.

-Türkler tedirgin-

Bu arada, İsveç polisinin cuma namazı nedeniyle Fittja Ulu Cami çevresinde güvenlik tedbirlerini arttırdığı görüldü.

Camiye gelen vatandaşlar, İsveç'te pazar gününden bu yana yaşanan olaylar nedeniyle binaları ya da araçlarına yönelik herhangi bir saldırı olmadığını söyledi.

Cami cemaatinden Ali Haydar Yücel, Cevdet Demirkan, Şükrü Boran ve Mahmut İzgü, şu ana kadar kendi oturdukları bölgelerde, arabalarına ya da evlerine yönelik bir saldırıyla karşılaşmadıklarını ancak yine de tedirgin olduklarını belirtti.

Olaylara karışan Türk vatandaşı birini duymadıklarını da kaydeden Türk vatandaşları, yaşanan olaylara daha çok Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden gelenlerin karıştığını duyduklarını dile getirdi.

İsveç'te son yıllarda gözle görülür şekilde yabancılara karşı ayrımcılık ve umursamazlık yaşandığını vurgulayan Türkler, yaşanan olaylarda bu tavırların da etkisinin bulunduğunu ifade etti.

Aynı işe başvuran bir göçmenin daha iyi tecrübe ve eğitime sahip olmasına rağmen İsveçlinin tercih edildiğini kaydeden Türkler, "Göçmenler arasında işsizlik, eğitimsizlik çok yüksek. Bu nedenlerden dolayı daha çok getto olarak tabir edilen mahallelerde izole bir şekilde yaşıyorlar. Bir yerden patlak verecekti. Husby'de polis tarafından öldürülen yaşlı adam da bir bahane oldu ve beklenen son yaşandı" değerlendirmesinde bulundu.

-Araç sigortaları göçmen mahallesinde daha yüksek-

Stockholm'deki en büyük ve en eski göçmen mahallesinde oturan Türklerden Bünyamin Erdal ile Mehmet Korkmaz da yaşanan olaylardan dolayı endişe duyduklarını, en fazla da çocuklarının gelecekleri açısından endişelendiklerini söyledi.

Göçmen gençlerin araçlara, okullara ve polise karşı saldırısından yine göçmenlerin zarar gördüğünü kaydeden Erdal ve Korkmaz, "Göçmen mahallesinde oturan biri ile diğer bir bölgede oturan birinin arabasını sigorta ettirmesi arasında maddi açıdan büyük fark var. Bizler burada oturanlar olarak arabamızı sigorta ettirmek için 6 bin kron ödememiz gerekirken, İsveçlilerin oturduğu mahallede bu fiyat 4 bin ya da daha ucuza yapılabiliyor. Çünkü göçmen mahallesi daha riskli bulunuyor" dedi.

-Göçmen mahalleri Gettolaştı

Göçmen bölgelerinde uygulanan yanlış siyasi programlar nedeniyle bu mahallelerin gettolaştığını kaydeden Erdal ile Korkmaz, "Oturduğumuz Rinkeby'de daha önce banka, sigorta binaları yani İsveç'in kurumlarına ait binalar, iş yerleri vardı. Ancak bunların hepsi bir süre önce bu mahalleden başka yerlere taşındı. Şu anda burada İsveç'i hatırlatan hiçbir kurum yok. Ayrıca burada oturanların yüzde 90'dan fazlası yabancı, yani göçmen kökenli insanlar. Daha önce bizler dışarı çıktığımızda etrafımızda İsveçlileri de görürdük ve bir diyaloğumuz vardı. Ancak şimdi herkes göçmen ve işşiz, eğitimsiz. Ailelerin çoğu da çocuklarıyla ilgilenmiyor. Ayrıca son zamanlarda, bu mahalle 15-16 kişinin aynı dairede kaldığı bir mahalleye dönüştü. Son yıllarda çok sayıda sığınmacının kabul edilmesi nedeniyle kalacak yer de bulunamadığı için bu mahallere geliyorlar ve kalabalık şekilde aynı evlerde kalıyorlar" diye konuştu.

Türkler, göçmen mahallelerde bulunan okullara devam eden çocukların iyi derecede İsveççe'yi öğrenemediklerini ve bunun ileride iş bulmada sorun yaşamalarına neden olduğuna dikkati çekti.

Ekonomik durumlarını düzelten İsveç'te yaşayan Türk vatandaşları göçmen mahallerinden uzaklaşarak daha sakin ve İsveçlilerin yaşadığı bölgelere taşınmaya özen gösteriyor.

Kaynak: AA