Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni Başladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkçe'nin sevgi dili olduğunu belirtti.

Bu yıl 11.'si düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında organize edilen Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni, İzmir Kültürpark Fuar Alanı'nda 2 bine yakın yabancı öğrenci ile vatandaşın katılımıyla başladı.

Dünyanın farklı ülkelerinde Türkçe'yi en iyi öğrenen öğrencileri ödüllendirmek amacıyla düzenlenen Türkçe Olimpiyatları kapsamında İzmir'de ilk kez organize edilen Kültür Şöleni'nin açılış törenine; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Romanya Aile ve Sosyal Diyalog Bakanı Adriana Pana ve Mali Kültür Bakanı Bruno Maiga ile 140 ülkeden yabancı delegasyon katıldı.

Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, hoşgörü, turizm ile denizciliğin başkenti olan İzmir'in, Victor Hugo tarafından kraliçeye benzetildiğini hatırlattı.

Dev bir organizasyona dönüşen Türkçe Olimpiyatları öncesinde düzenlenen Kültür Şöleni için İzmir'in seçilmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Yıldırım, etkinliklerle farklı kültürlerden gelen gençlerin meltem rüzgarı estirdiğini belirtti.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu kardeşlerimizi geçen 1 yıl içinde biz çok özledik. Hani oğlunuz, kızınız gurbete gider de döndüğünde evinizde bayram havası olur ya, işte o duyguyu İzmir'de tekrar yaşıyoruz. Türkçe sevginin dilidir, 'Gelin tanış olalım' diyen Yunus'un dilidir. 'Gel, ne olursan ol yine gel' diyen Mevlana'nın dilidir. İnsanlığa barışı, kardeşliği çağıran dilin adıdır. 'Aç herkese, açabildiğin kadar sineni, ummanlar gibi olsun, inançla geril ve insana sevgi duy, kalmasın alaka duymadığın ve el uzatmadığın bir mahzun gönül' diyen Fethullah Gülen hoca efendinin dilidir."

Türkçe'nin gönüller arasındaki gizli köprülerin temelini atan, insanlığa barışı, sevgiyi ve hoşgörüyü anlatan bir dil olduğunu anlatan Yıldırım, binlerce yılın ötesinde Asya'nın kalbinde doğan Türkçe'nin bugünlere ulaştığı gibi dünya durdukça varlığını artırarak sürdüreceğini kaydetti.

Türkiye'nin, diplomasi ve ekonominin yanı sıra dünyanın her tarafındaki Türk okulları sayesinde başarılarıyla konuşulduğunu vurgulayan Yıldırım, bu noktaya gelinmesinde büyük payı olan Türk öğretmenler ile bu fikrin hayata geçmesine ömrünü hasredenleri selamladığını sözlerine ekledi.

-Dünya Orkestrası'ndan şarkılar-

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise organizasyon dolayısıyla tertip komitesine İzmir halkı adına teşekkürlerini ilettiğini belirterek, "Bu renkli ve olağanüstü tablodan müthiş derecede etkilendiğimi söylemek istiyorum" dedi.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Üyesi Işılay Saygın da Türkçe'nin daha yaygın kullanımını amaçlayan organizasyonun, devletin desteklediği, halkın sahiplendiği örnek bir organizasyon olduğunu söyledi.

Türkçe Olimpiyatları'nın, 2003 yılında 17 ülkeden 62 öğrencinin katılımıyla başladığını, bugün ise 140 ülkeden 2 bin öğrencinin katıldığı dev bir etkinliğe dönüştüğünü anlatan Saygın, BM'ye kayıtlı 193 ülkenin tamamından öğrencilerin katılımını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Saygın, bu yıl "Evrensel Barışa Doğru" sloganıyla düzenlenen Kültür Şöleni'nin, EXPO 2020'ye aday olan İzmir için güzel bir tanıtım fırsatı olduğunu sözlerine ekledi.

Sunuculuğunu Kazakistan'dan Aygerim Satıbaldina'nın yaptığı tören, çeşitli ülkelerden öğrencilerin oluşturduğu Dünya Orkestrası'nın seslendirdiği Türk Halk Müziği eserleriyle başladı.

Etkinlikte, çeşitli ülkelerden öğrenciler şarkılar söyledi, yöresel dans gösterileri sunuldu.

Bu arada, Bakan Yıldırım'ın, Azerbaycan'dan katılan bir öğrencinin Mehmet Akif Ersoy'un şiirini okuduğu sırada duygulu anlar yaşadığı gözlendi.

Tören sırasında, İzmir'in EXPO 2020 adaylık tanıtım filmi de gösterildi.

Kültürpark Tarih ve Sanat Müzesi önünde kurulan dev çadırda 40 Afrika ülkesinin stant açacağı Kültür Şöleni, 26 Mayıs'a kadar Kültürpark 3, 4 ve 5 nolu hollerdeki etkinliklerle devam edecek.

Kaynak: AA