Afyonkarahisar Açık Cezaevi'ndeki Hükümlüler, Açılan Kurslarda Sertifikalı Meslek Ediniyor

Mustafa Güngör - Afyonkarahisar Açık Cezaevin'ndeki hükümlüler, insanlarla işbirliği yapabilmesi ve topluma kazandırılması amacıyla açılan kurslarda sertifikalı meslek sahibi oluyor.

Hapis sürelerinin ardından cezaevinden meslek sahibi olarak çıkan hükümlüler, kaldıkları süre boyunca demir, mobilya, inşaat, fırın ve terzi gibi kurslara katılıyor. Hükümlüler, kurslarda ayrıca para kazancı da sağlıyor.

Cezaevi Müdürü Muzaffer Avcı, AA muhabirine Adalet Bakanlığı ve Ceza İnfaz Kurumlarının bazı ihtiyaçlarının hükümlüler tarafından açılan kurslardan karşılandığını söyledi.

"Demir, mobilya, inşaat, terzilik, aşçılık ve berberlik gibi mesleki ve kültürel kurslar düzenliyoruz" diyen Avcı, şöyle konuştu:

"Hükümlülerin topluma kazandırılması ve meslek sahibi olmaları için kurslar düzenliyoruz. Kurslarda hükümlüler hem meslek sahibi oluyorlar hem de sertifika alıyorlar. Bu kurslarımızdan bir tanesi olan terzi atölyemizde 10 hükümlümüzle bazı kamu kuruluşlarının nevresim ihtiyaçlarını, iş önlükleri ve iş elbiselerini dikiyoruz. Hükümlülerin meslek edinmesi için özellikle cezası fazla olanları bu tür atölyelere veriyoruz. Hiç bir meslekten anlamasa bile burada öğrendiği bilgilerle tahliyesinde bir konfeksiyon atölyesinde çalışabilecek bilgiye sahip oluyorlar."

Avcı, terzilik ve aşçılıkta 15'er hükümlüye sertifika verildiğini söyledi.

-"Hükümlü hakları"-

Halk Eğitim Merkezi uzmanlarından Salih Kalaycıoğlu da cezaevlerindeki hükümlülerin, eğitim öğretim haklarından yararlanması için bilgisayar kursu verdiklerini söyledi.

Kalaycıoğlu, kursiyer sayısının her gurupta bilgisayar sayısına göre 10 ile 12 arasında değiştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kursumuzda temel bilgisayar eğitimi ve işletim sistemi özellikleriyle ofis programlarını öğretiyoruz. Hükümlülerin dış dünyayla bağlarının kopmaması için bilgisayar ve bilişimle aralarını soğutmamaları için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kurs sonucunda bilgisayar kullanım sertifikası veriyoruz. 2 ay boyunca haftalık 20 saat olmak üzere toplam da 160 saat ders veriyoruz. 2 ayın sonunda yeni hükümlülerle devam ediyoruz."

Kalaycıoğlu, verilen sertifikanın tüm iş başvurularında kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Hüseyin Doğru
Kaynak: AA