Genel Kurul'da, Alkole İlişkin Düzenlemeleri De İçeren "Torba Kanun" Teklifinin Görüşmelerine Başlandı

TBMM Genel Kurulu, yarın da çalışma kararı aldı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin, alkole ilişkin düzenlemelerin de bulunduğu "Torba Kanun" teklifinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi okunmadan ayağa kalkarak, teklifin bugün görüşülemeyeceğini iddia etti.

Hamzaçebi, "Teklif bu sabah benim odama geldi. Teklif için milletvekillerine hazırlanma zamanı verilmedi. 48 saat geçmeden görüşülemeyeceğine ilişkin hüküm de vardır. Durum böyle iken teklif görüşülemez" görüşünü savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de "Genel Kurul'un takdiridir, daha önce de yapılmıştır" dedi.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime ara verdi.

Canikli verilen arada CHP sıralarına giderek, Hamzaçebi ile bir süre konuştu ve ardından birlikte Başkanlık Divanı'nın arkasındaki odaya geçti.

Aradan sonra AK Parti'nin "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi okundu.

Önerinin kabul edilmesiyle Genel Kurul bugün, söz konusu teklifin görüşmelerinin bitimine kadar çalışacak.

Genel Kurul, yarın da 15.00'de toplanacak ve bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin 2 tasarının bitimine kadar çalışacak.

Önerinin aleyhinde konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, teklifin bir çok kanunda değişiklik yaptığını ve bu nedenle de temel kanun olarak görüşülemeyeceğini ileri sürerek, "Milletvekillerinin yüzde 95'i daha kanunun kapağını bile açmamıştır. Durum böyle iken nasıl görüşeceğiz-" dedi.

Önerinin aleyhinde konuşan Hamzaçebi de KİT Komisyonu'nda bugün yaşanan tartışmaya değinerek, CHP'li üyelere baskı yapıldığını, bu yüzden denetim görevini yapamadıklarını iddia etti.

KİT Komisyonu Başkanı Fahrettin Poyraz da komisyonda isteyen herkese söz verildiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da denetimin sadece söz hakkıyla sınırlı olmadığını, bilgi ve belgeleri inceleyebilme hakkı da içerdiğini ifade ederek, "Başbakanın damadının yönettiği şirket hakkında Hazine'yi dolandırmaktan dolayı suç isnadı var. Buna ilişkin belgeleri görmek istedim ama ulaşamadım" dedi.

Daha sonra, alkol ile ilgili düzenlemeyi de içeren teklifin görüşmelerine geçildi.

Türk Petrol Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri ise ertelendi.

Muhabir: Coşkun Ergül

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA