Bir Firma Tarafından Zeytin Ağacı Yaprağından Üretilen Çay, İsviçre, ABD ve Japonya Gibi Ülkelere İhraç Ediliyor

Hakan Firik - Edremit'te bir firma, zeytin ağacı yaprağından ürettiği çayın ihracatını yapıyor.

Firma sahibi Faruk Durukan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin ağacı yaprağını dört mevsim incelediklerini söyledi.

Hücre yenilenme mekanizması olan "oleuropein" maddesini bu yapraktan elde ettiklerini anlatan Durukan, ürettikleri zeytin çayının, İsviçre, ABD ve Japonya'nın da bulunduğu 8 ülkeye ihracatını yaptıklarını bildirdi. Durukan, şöyle konuştu:

"Zeytin yaprakları yakılarak imha ediliyordu. Ama içerisinde 'oleuropein' gibi çok kıymetli etken maddeler var. 'Oleuropein' maddesi ve zeytin yaprağıyla ilgili dünyada, binin üzerinde yayın yapılmış. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da bununla ilgili olumlu raporları bulunuyor. Zeytin yaprağı, çay şeklinde içilebilecek bir malzemedir. Bu daha ziyade vücutta hücre yenileme mekanizmasını tetikler. Birçok grip gibi hastalıklara karşı antiviral, antifunhal özellikleri de vardır. Bağışıklığımızı arttıran en önemli malzemelerinden bir tanesi zeytin çayıdır."

Yılda 150-200 ton işledikleri yaprağı, içindeki etken maddenin kaybolmaması için vakumlu bir ortamda kuruttuklarını aktaran Durukan, "Daha sonra özünü elde ediyoruz ya da çay halinde kullanıma sunuyoruz. Zeytin yaprağı çayı, gelecek yıllarda ihracatın en önemli maddesi olacaktır. Çünkü ülkemizde budama sırasında çıkan 500 bin tona yakın zeytin yaprağı yakılarak imha ediliyor. Bunun bir kısmını şu anda ekonomiye kazandırmış oluyoruz" diye konuştu.

Kimyager Merve Bağcıoğlu ise zeytin yaprağının içerisindeki etken maddenin çok değerli olduğunu belirterek, "Biz bu maddeyi kaybetmemek adına zeytin yaprağını alıp vakum altında kurutup çaya dönüştürüyoruz. Bu şekilde 'oleuropein' maddesini insanların kullanımına sunuyoruz" dedi.

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA