‘Tarihi Belgeler Işığında Türk Ermeni İlişkileri’ Konulu Konferans

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Toplumsal Araştırmalar Topluluğu Genç Katılım Koluna üye öğrenciler tarafından düzenlenen ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferudun Ata’nın konuşmacı olarak katıldığı ‘Tarihi Belgeler Işığında Türk Ermeni İlişkileri’ konulu konferans yapıldı.

‘Tarihi Belgeler Işığında Türk Ermeni İlişkileri’ Konulu Konferans
Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda düzenlenen konferansa çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci katıldı.

Türkiye’nin son yıllarda karşı karşıya kaldığı konulardan birinin Türk-Ermeni ilişkileri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ferudun Ata, Türklerle Ermenilerin ilişkilerinin yüzyıllara kadar dayanmakta olduğunu ve 11’nci yüzyıldan 19’ncu yüzyılın ortalarına kadar son derece olumlu bir ilişkimiz olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ata, Türklerin Ermenilerle iç içe gayet huzur dolu uzun yıllar geçirdiğini ifade ederek, “Ermeniler, Türk idareleri altında nüfusları artmış, etkinlikleri artmış. Türk halkıyla iç içe yaşamış bir millettir. Bu süreçte toplum içerisinde güzel bir yer edinip, kuyumculuk, sarraflık, tabiplik gibi alanlarda toplum içerisinde önemli bir konuma ulaşmışlardır. Ekonomik yönden zengin bir topluluk oluşturmuşlardır” diyerek, 19’ncu yüzyıldan sonra özellikle büyük devletlerin tahriki ile mensubu oldukları devlete karşı isyan ettiklerini söyledi.

“Burada amaç bağımsız bir Ermenistan devleti oluşturmaktı ve 1890 yıllardan 1914 yıllara gelinceye kadar Ermeniler kırkın üzerinde isyan girişiminde bulunmuşlarıdır” diyen Doç. Dr. Ata, “II. Abdülhamit’e isyan düzenlemek, Osmanlı Bankasına baskın düzenlemek gibi. Anadolu’nun birçok yerinde katliamlara girişmişlerdir. Bu katliam hareketleri 1.Dünya savaşı öncesinde daha da yoğunlaşınca bu sefer Osmanlı Devleti Ermenileri savaş sürecince güvenlik altında bulundurmak için yine kendi toprakları olan bugünkü Suriye sınırları içinde bulunan alanlara göç ettirmek zorunda kalmıştır” diye konuştu.

Doç. Dr. Ata, “Bu yıllar Osmanlı Devletinin dünya savaşı içinde olduğu yıllardır. Osmanlı Devleti ve Türk toplumunun Ermenilere karşı bir önyargısı asla olmamıştır ve bugün iddia edilen soykırım iddiası ki ağır bir suçlamadır. Kesinlikle söz konusu olamaz. Çünkü devlet vatandaşı bulunan bir gruba karşı soykırım duygusu amacını taşımasını gösterecek en küçük bir belirtinin olmadığını görüyoruz. Çünkü Ermenilerle o uzun yıllara dayanan geçmiş zaten bunu ispatlamaktadır” diye konuştu.

“Ermeni soykırım iddiasında bulunanlar aslında geçmiş yüzyıllara bakması gerekiyor” diyen Doç. Dr. Ata, “Türkiye, ‘Belge Değişimi’ teklifinde bulunmuş fakat Ermeniler geçmişlerinden bu konuda rahat ve emin olamadıkları için bu belge değişimine karşı çıkmış ve uzak durmuşlardır. Şu an kadar da olumlu bir cevap vermiş değillerdir. Çünkü bizim tarihimizde Ermenilerin katliama uğratıldığı en küçük bir emarenin olması söz konusu değildir. Çünkü Osmanlı Devleti yüce bir imparatorluktur” şeklinde konuştu.

Rektör Danışmanı Doç. Dr. Murat Agarı ve çok sayıda öğretim elamanı ve öğrencinin katıldığı konferansın sonunda Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gür tarafından günün anısına Doç. Dr. Ferudun Ata’ya hediye takdim edildi.
Kaynak: İHA