Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'in Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bu senenin ilk üç ayı için süte litre başına 9 kuruş prim ödeyeceğiz. Bu, geçen sene 6 kuruştu" dedi.

Eker, Dünya Süt Günü kutlamaları kapsamında Atatürk Orman Çiftliği'nde basın ve yayın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

Etkinliğe, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, bazı milletvekilleri, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, bakanlık bürokratları ve ilkokul öğrencileri katıldı.

Eker, buradaki konuşmasında, Türkiye'de son yıllarda süt hakkında toplumu bilgilendirmek, üretimini ve endüstriyel süt kullanımını artırmak için "Dünya Süt Günü" kutlamaları gerçekleştirildiğini anlattı.

Sütün insan sağlığı için hayati öneme sahip olduğunu, Türkiye'deki süt üretiminin son 10 yılda 8 milyon tondan, 17 milyon tona çıktığını bildiren Eker, "Uluslararası Sütçüler Federasyonu'nun en son verilerine göre Türkiye dünyanın 9. büyük süt üreticisi. 8 milyon tondan 17 milyon tona çıkardı süt üretimini son 10 yılda. Bu Türkiye'deki hayvan varlığının hem sayıca hem de nitelik artışıyla sağlandı. 9 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı, 14 milyona çıktı" diye konuştu.

-"Hayvancılık destekleri bu yıl 2,5 milyar lira"-

Anadolu'nun kendi varlığı küçükbaş hayvancılığı desteklediklerini ifade eden Eker, küçükbaş hayvancılıkta daha fazla nasıl ürün edilebileceğine ilişkin projeler geliştirdiklerini kaydetti.

Son yıllarda keçi sütü üretiminin çok arttığını, bunun ürün çeşitliliği de getirdiğini vurgulayan Eker, ayrıca mandacılık ve koyun sütünde de artış yaşandığını söyledi.

Türkiye'deki toplam tarım hasılasının yüzde 25'inin hayvancılıktan geldiğini bildiren Eker, "Halbuki bunun tam tersi olması lazım. Biz hayvancılığı stratejik bir bakış açısıyla ele aldık. Geçen sene 2,2 milyar lira hayvancılık desteği verdik. Bu sene bu 2,5 milyar liraya çıkıyor. 9 milyarlık tarım desteği içerisindeki hayvancılık payı yüzde 29'a çıktı" dedi.

-AB'ye süt ihracatı başladı-

Eker, AB'nin, süt işleme sistemi standartlarına uymadığı için Türkiye'den ithalat yapmadığını ancak Bakanlığın projesiyle bu durumun değiştiğini anımsattı.

Süt üreten firmaların, 3 Nisan itibariyle AB'ye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Eker, bu durumun, üçüncü ülkelere referans olması bakımından ihracatı artırıcı etki yaratacağını vurguladı.

Eker, süt primlerinin önceden bir yıl sonra ödendiğini ancak 2010 yılından itibaren yıl içerisinde 3'er aylık dönemler halinde ödeme yapılmaya başlandığını söyledi.

Süt arzının yüksek olduğu dönemlerde fiyatının düştüğünü ve bu durumun üreticiyi zor durumda bıraktığını dile getiren Eker, "Biz de süt arzının yüksek, fiyatının düşük olduğu dönemlerde primleri yükseltiyoruz. Bu senenin ilk üç ayı için süte litre başına 9 kuruş prim ödeyeceğiz. Bu, geçen sene 6 kuruştu. Maliyetlerdeki ve yem fiyatlarındaki artışı dikkate almak için bunu yapıyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman-Merve Özlem Çakır

Yayıncı: Necati Keleş
Kaynak: AA