Çinliler, Sinop'a 2 Etap Halinde, Her Biri Bin 200 Megavat Elektrik Gücünde, 5 Ayrı Güvenlik Önlemi Bulunan, Son Teknoloji 3. Nesil 8 Reaktör Ünitesi Kurmayı Öneriyor

Duygu Can - Çinliler, Sinop'a 5 ayrı güvenlik önlemi bulunan, son teknoloji 3. nesil 8 reaktör ünitesi kurmayı öneriyor.

Çin hükümetince görevlendirilen Çin Guangdong Nükleer Enerji Holding'in Uluslararası Nükleer Projeler Genel Müdür Vekili Mao Chun Yang, Türkiye'ye gelerek ilgili bakanlık yetkilileriyle görüştü.

Yang, AA muhabirine, aralarında James Lovelock gibi isimlerin de bulunduğu pek çok çevre dostu tarafından nükleer enerjinin, insanlığın büyük ölçekli enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede, fosil yakıtların tek gerçekçi alternatifi olarak nitelendirildiğini söyledi.

Nükleer santrallerin aynı zamanda küresel iklim değişikliğini frenleyerek, önleyebilecek yegane çare olarak da değerlendirildiğini belirten Yang, ABD ve Avrupa ülkelerinin elektrik ihtiyaçlarını nükleer santrallerden karşıladığına dikkati çekti.

Yang, nükleer enerjinin tüm dünyada yükselişteyken, Japonya'da Mart 2011'de gerçekleşen Fukuşima felaketiyle yeniden sorgulanmaya başladığını dile getirerek, bu olaydan edilen bilgi ve tecrübenin, reaktörlerde ilave tedbirlerin zorunlu kılınmasına ve nükleer enerji sanayinin yeniden şekillenmesine neden olduğunu anlattı.

-"Benzer projelerden en az yüzde 20 daha ucuz"-

Çin'in, bugüne kadar yurt dışında yapacağı en büyük yatırımı Türkiye'de gerçekleştirmeyi teklif ettiklerini belirten Yang, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 2 etap halinde, her biri bin 200 megavat elektrik gücünde, en son teknoloji 3. nesil, 8 nükleer reaktör ünitesi kurmayı öneriyoruz. Üstelik Türkiye Cumhuriyeti Hazinesinden garanti istenmeden, tamamına yakını Çin finans kuruluşlarınca kredilendirilecek bu projenin toplam bedelinin 40 milyar doları bulacağını öngörüyoruz. Türkiye ile işbirliğini geliştirme arayışımızın içten göstergesi olarak ilk 15 yıllık süre zarfında sadece yatırım ve işletme giderleri hesap edilmekte, Türkiye'den ayrıca bir elektrik alım garantisi talep edilmemektedir. Bu sayede nükleer santralde her yıl üretilecek 65 milyar kilovat-saat elektrik, Türkiye'de geliştirilen benzer projelerden en az yüzde 20 daha ucuza insanların kullanımına sunulabilecektir. Bu süre sonrasında, üretilen elektrik serbest piyasa şartlarında alıcı bulacaktır."

-Bölgenin depremselliği incelenecek-

Yang, Sinop'a kurulacak nükleer santralin bölgenin yeşil dokusuna kesinlikle zarar vermeyeceğini vurgulayarak, "3. nesil reaktörlerde, çok büyük yolcu uçakları dolu olarak çarpsalar dahi dıştaki beton koruma etkilenmiyor. İç içe iki tane beton koruma muhafazanın içinde. Tüm reaktör binası su altında kalsa dahi çok yedekli güvenlik sistemleri sayesinde reaktör emniyet içinde kapatılabiliyor. Yolcu uçağı düşürülmek suretiyle yapılan bir terör saldırısında dahi reaktör binası sızdırmaz ve sağlam ayakta kalabiliyor. Bu derece güvenliler" diye konuştu.

Türkiye'nin deprem bölgesinde yer aldığı gerçeğinin farkında olduklarını vurgulayan Yang, Sinop İnceburun bölgesinin depremselliğiyle ilgili mevcut raporlarda çelişki bulunduğunu iddia etti.

Yang, çelişkilerin ortadan kaldırılabilmesi ve doğru değerlerin elde edilmesi için karada ve denizde en az 2 yıl saha araştırmaları yapılacağını ve kapsamlı bir ÇED raporu hazırlanacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Sinop'a uygun tasarıma ancak doğru bulgular elde edildikten sonra başlanabilir. Depremselliğin belirlenmesi, çevre değerlendirme, Sinop'a özgü dizayn, mevzuata göre gerekli tüm izin ve onayların alınması yaklaşık 4 yıl sürüyor. En geç 2017'de ilk reaktörün temelini atmayı hedefliyoruz. 2023'te de elektrik üretimine başlanacak, her yıl yeni bir reaktör devreye alınacak."

Yayıncı: Eda Ay
Kaynak: AA