Saros’un Ormanlarındaki Doğa Katliamı Havadan Görüntülendi

Paraşüt Sporcusu Yılmaz Özkaya, Saros Körfezi’nde yeşil ile mavinin buluştuğu İbrice Limanı üzerindeki taş ocaklarının yaptığı doğa katliamını havadan görüntüledi.

Saros’un Ormanlarındaki Doğa Katliamı Havadan Görüntülendi
Keşan Yamaç Paraşütü ekibi üyesi Tekirdağ Doğa Sporları ve Havacılık Kulübü Sporcusu Özkaya, Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Mecidiye Beldesi’nde yaptığı uçuşlar sırasında, Su altı güzellikleriyle tanınan İbrice Limanı’nda taş ocaklarının yarattığı doğa katliamını çekti.

Yıllardır, bölgedeki yetkililer, Dünyanın kendi kendini temizleyen körfezlerinden biri olan ve müthiş su altı zenginliklerine sahip, Saros’un akciğerleri olan ormanlarda açılan taş ocaklarının, hem doğaya hem de deniz altı güzelliklerine sahip olan İbrice Limanı’na verdiği zararı gündeme taşımış, ancak taş ocaklarının verdiği zarar bir türlü bitirilememişti.

Keşan’da yaklaşık 2 yıldır paramotor ve yamaç paraşütü sporu ile uğraşan gazeteci Yılmaz Özkaya, Saros Körfezi üzerinde yaptığı uçuşlar sırasında, İbrice Limanı’nı katleden taş ocaklarını havadan görüntüleyerek, yaşanan doğa katliamını gözler önüne serdi.

HAVADAN GÖZLEYİNCE DURUMUN CİDDİYETİNİ DAHA İYİ ANLADIK
Konuyla ilgili açıklama yapan Keşan Yamaç Paraşütü ekibi üyesi ve TEDOHAVK sporcusu Yılmaz Özkaya, “Ormanlık alanlara taş ocakları yapılması sorunu, Trakya’nın gündeminde. Trakya’nın bir çok yerinde yaşanan bu olumsuzluk, Mecidiye Beldesi, İbrice Körfezi yakınlarında da yaşanıyor şu anda. Türkiye’nin en güzel doğal noktalarından biri olan Saros Körfezi’nin kıyısında ormanla denizin birleştiği bir noktada, ormanın dik yerinde taş ocakları var. Yıllardır bu ocaklar var. Biz daha önce bunları yerden gördüğümüzde olayın boyutlarını fark edemiyorduk. Ancak paramotor uçuşları sırasında havadan bunu gözleyince, durumun ciddiyetini daha iyi anlama şansımız oldu. Taş ocakları, Saros Körfezi’nin ormanlarında tahribatını durmadan sürüyor. Bu yıllardır da böyle devam ediyor. Halkın da her yıl bu olaya tepkisi artıyor.” dedi.

Görüntülerde, daha önce yeşil olan ve kızılçam ormanlarına sahip olan İbrice Limanı’nın üst kısmının, köstebek yuvası gibi olduğu ve yeşilin içinde beyaz taş ocaklarının durumu gözler önüne seriliyor.

Konuyla ilgili daha önce birçok kişinin çeşitli açıklamalarda ve resmi başvurularda bulunmasına rağmen, taş ocaklarının faaliyetlerini sürdürdüğü ve daha geniş alanlara yayılmaya devam ettiği öğrenildi.

Doğa katliamının sona ermesi için bölgedeki vatandaşlar, yetkilileri göreve davet etti. Saros Körfezi’nin en güzel doğa güzelliklerine sahip olan İbrice Limanı’nın üst kısmında, 4 tane taş ocağının faaliyetlerine devam ettiği de edinilen bilgiler arasında.
Kaynak: İHA