Doğu Gelenekleri Bağlı

Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’ın yer aldığı Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde geleneklerin ağırlığı, aile yapısı ve eş seçiminde de ortaya çıktı.

Bölgede eşlerin, genellikle aile ve akraba çevresinden ya da komşu ve mahalle çevresinden tanıştıkları kişiler ile evlendikleri belirlendi
EŞ SEÇİMİ
Bölgede, 2011 yılında ilk evliliklerinde eşlerin yüzde 38.9’unun aile, akraba çevresinden, yüzde 52.9’unun komşu ve mahalle çevresinden, yüzde 2.4’ünün okul, dershane ve kurs çevresinden, yüzde 1.9’unun iş çevresinden, yüzde 1.1’inin arkadaş çevresinden yüzde 2.6’sının ise diğer çevreler aracılığıyla tanıştığı kaydedildi.

YAŞLILAR
Kuzeydoğu’da Hanedeki yaşlıların yüzde 22,7’si çocuklarla birlikte yaşamaktan mutlu oldukları, yüzde 21.1 gelenek ve görenekler, yüzde 14.4’ü bakıma muhtaç olduğu, yüzde 12.2’si başka şansı olmadığı, yüzde 1.1’i huzurevinde kalacak imkanı bulunmadığı, yüzde 10’u birbirlerine destek olmak için çocuklarıyla aynı evde yaşıyor.

NİKAH
Bölgede 2011 yılında ilk evliliğinde hem resmi hem de dini nikahla evlenenlerin oranı yüzde 95.8, sadece resmi nikahla evlenenlerin oranı yüzde 0,9 ve sadece dini nikahla evlenenlerin oranı yüzde 3.3 olarak belirlendi. Türkiye genelinde ise ilk evliliğinde hem resmi hem de dini nikahla evlenenlerin oranı yüzde 93,7 iken sadece resmi nikahla evlenenlerin oranı yüzde 3,3 ve sadece dini nikahla evlenenlerin oranı yüzde 3 olarak kaydedildi.
Kaynak: İHA