Chp Manisa Milletvekili Sakine Öz Çiftçiler İçin Kanun Teklifi Verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Sakine Öz, Manisa’nın farklı ilçe ve köylerinde yaşanan dolu felaketi nedeniyle yaşanan zararların karşılanması ve Manisa’da afet bölgesi ilan edilmesi konusunda kanun teklifi verdi.

Milletvekili Sakine Öz’ün kanun teklifinde, ürün kayıplarının devlet tarafından karşılanması, çiftçilerin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne kredi borçlarının 2 yıl ertelenmesi, sulama amaçlı elektrikten doğan çiftçi borçlarının 2 yıl faizsiz ertelenerek, 3. yıldan itibaren 12 eşit taksitte ödenmesi öneriliyor.

Milletvekili Sakine Öz’ün kanun teklifi kabul edilirse, afetin zararları en aza düşürülebilecek, yüzde 10 ve üzeri kayba uğrayan ve TARSİM sigortası bulunmayan çiftçilerin de borcu 2 yıl ertelenecek, elektrik borcu 3. yıldan itibaren ödenebilecek.

Öz, teklifine ilişkin şunları söyledi: “8 Mayıs’tan başlayarak, Manisa’nın Sarıgöl ilçesinin Güneydamları, Baharlar, Bahadırlar, Sığırtmaçlı, Çanakçı, Tırazlar ve Bağlıca köyleri ile merkezdeki üzüm bağlarında; Ahmetli ilçesinin Gökkaya beldesinde ve Alahıdır’da ve çevre bölgelerde gerçekleşen dolu afeti, büyük zararlara yol açmıştır. Sarıgöl ilçesinin köylerindeki üzüm bağları kırılmış, 25 bin dekarlık arazideki üzüm bağlarının dalları neredeyse tümüyle ürün vermez duruma düşmüş, Ahmetli’de 3 bin dekar civarındaki alanda, üzüm bağlarından ürün alınamaz hale gelmiştir. Köy sakinleri, bu yılki ürünlerini neredeyse tümüyle yitirdikleri gibi, dönüm başına yaptıkları ortalama 300 TL’lik masrafla da zarara uğramışlardır. Bu yılki ürün, olduğu gibi zarar hanesine işlenmiş, çiftçilerin kredi borçlarını ödemeleri imkânsız hale gelmiştir. Bağlarını eski düzeyine getirmeleri için en az 2 yıl gerekmektedir. Ayrıca, Kula ilçesinin Ortaköy, Yurtbaşı, Sarnıç, Dereköy, Bebekli köylerinde ise domates, karpuz, biber, tütün, kiraz fidelerinin ya da ağaçlarının bulunduğu alanda gerçekleşen dolu ve sel afeti, köy başına yaklaşık 700 dekarlık alanı etkilemiş, arazini dar ve bölünmüş yapısından ötürü, her köyde 50 ile 80 arasında değişen sayıda aile ürünlerini yitirmiştir. Fidelerin çamurla kaplandığı tarım arazileri kullanılmaz, ürün alınmaz hale gelmiştir. İlk tespitlere göre; köy başına yaklaşık 30 bin domates, 40 bin biber fidesi, 20 bin karpuz, yüzlerce kiraz ağacı ürün vermez duruma düşmüştür.”

BORÇLAR ERTELENSİN, FAİZ ALINMASIN
Milletvekili Sakine Öz, “Biz, ‘Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’a geçici madde eklemeyi öneriyoruz. Bu teklifimizle, ‘ürünü yüzde 10 ve üzerindeki oranlarda zarar gören üreticilerin uğradıkları kayıpların devlet tarafından karşılanmasını; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan kredi borçlarının 2 yıl ve faizsiz ertelenerek yapılandırılmasını; ertelemelerde ve zararların karşılanmasında TARSİM sigortalılığı şartının aranmamasını; tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının 2 yıl ertelenerek, 2 yılın sonunda 12 eşit taksitte ve faizsiz tahsil edilmesini amaçlıyoruz” dedi.

Öz, son olarak şunları kaydetti: “Ayrıca, Manisa’da yaşanan dolu felaketinin boyutları ile ülkemiz genelinde, 2013 yılında meydana gelen doğal afetlerin üreticilerimize yaşattığı zararlar birlikte göz önünde bulundurulduğunda; yine Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’un 2. maddesini değiştirmeyi öneriyoruz. Afetlerden zarar gören üreticiye yapılacak devlet yardımları için zarar oranının alt sınırının yüzde 40’tan aşağıya düşürülerek yüzde 10’a çekilmesini talep ediyoruz. Manisa’daki felaketlerde oluşan zararların karşılanması için ‘tarım sigortalısı olma’ şartının kaldırılması gerekmektedir.”
Kaynak: İHA