(özel Haber) Beyaz Altın İçin Tarlalar Ekime Hazırlanıyor

Çorum’un Osmancık ilçesinde beyaz altın olarak adlandırılan çeltik için tarlalar ekime hazırlanıyor.

(özel Haber) Beyaz Altın İçin Tarlalar Ekime Hazırlanıyor
Osmancık ilçesinde yılda 25 ila 30 bin ton üretilen pirinç, binlerce ailenin de geçim kaynağını oluşturuyor. İlçede üretilen Osmancık97 pirinci ülkedeki pirinç ihtiyacının yüzde 5’ini karşılıyor. İlçe halkı en büyük gelir kapıları olarak gördükleri pirinç sezonu öncesi sular içerisindeki tarlalarla hummalı çalışmaları başladı.

Bol yağışlı geçen bir kış döneminin ardından ekime tarlalarını hazırlayan çeltik üreticileri bu yıldan umutlu olduklarını, ancak Türkiye’nin en kaliteli pirincini ürettikleri halde karşılığını alamadıklarını dile getirdiler.

Bu yıl yağışların fazla olması nedeniyle çeltik ekimi hazırlıklarının geciktiğini belirten üreticiler, havalarında ısınmasıyla birlikte çeltik ekiminin kısa bir süre içerisinde başlaması gerektiğini söylediler.

30 yıldır çeltik üretimi yapan Fahri Zeytin, çeltik sezonunun başladığını belirterek, bu nedenle tarlalarda ekim için hazırlıkların aralıksızsürdüğünü bildirdi. Zeytin, insanların kalitesinden dolayı Osmancık97 pirincini tercih ettiklerini belirtti.

Kumbaba köyünden Hüseyin Eker ise, kaliteli pirinç üretimi için tescilli olan Osmancık97 türünü tercih ederek damak tadına hitap edecek pirinç elde ettiklerini dile getirdi.

Türkiye’nin en iyi pirincinin Osmancık Kızılırmak havzasında üretildiğini vurgulayan Hüseyin Eker, “Bizler kaliteli ürün elde etmek ve damak tadına hitap edebilmek için Osmancık adına tescillenmiş olan Osmancık97 çeltik türünü ekiyoruz. Fakat kaliteli ve damak tadına hitap eden pirinç üretmemize rağmen ürettiğimiz pirinçten emeğimizin karşılığını hak ettiği oranda alamıyoruz. Emeği çok olan çeltik üretiminin gelirinin büyük bir kısmı ilaç, gübre ve işçiliğine gidiyor. Ürettiğimiz pirinç kaliteli olmasına rağmen, bazı tüccarların ithal yoluyla gelen pirinci katmasından dolayı pirinç kalitesi düşüyor ve Osmancık pirinci hak ettiği yere gelemiyor Bu yüzden de piyasadaki değerini bulamıyor” dedi.

Kaynak: İHA