Türkiye İşitme Engelliler Festivali Engelleri Kaldırdı

Türkiye 8. İşitme Engelliler Festivali, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı turistlik Altınoluk beldesinde coşkuyla gerçekleştiriliyor.

Festivale katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “İnsanlığın ortak dili işaret dilidir” dedi.


Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu’nun Altınoluk Belediyesi’nin desteğiyle düzenlediği ‘Türkiye 8. İşitme Engelliler Festivali’, ülkenin farklı yerlerinden gelen 700'den fazla engellinin katılımıyla start aldı. Festival kapsamında engellilere özel tiyatro gösterileri ve farklı etkinlikler sunuldu. 3 gün süren festivalin ikinci günü etkinlikleri, Altınoluk Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Etkinlik programının açılışında İstiklal Marşı işaret dili ile okundu. İşitme engeli olmayan vatandaşlar için de sesli olarak İstiklal Marşı okundu. Etkinliklere, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de katıldı.

Balıkesir milletvekilleri Namık Havutça ve Nedret Akova, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, Altınoluk Belediye Başkanı Hasan Özpolat, CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, sivil toplum kuruluşları, dernek ve oda başkanları, muhtarlar ve engelli dernekleri yetkilileriyle çok sayıda vatandaşın da katıldığı etkinliklerde işitme engelliler büyük heyecan ve coşku yaşadı.

Açış konuşmasını yapan Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi, “Anayasa’da Türk işaret dilinin yer bulmasını diliyoruz” diyerek, festivalin gerçekleşmesinde emeği olanlara teşekkür etti. Daha sonra kürsüye gelen Altınoluk Belediye Başkanı Hasan Özpolat ise, belediye olarak beldede yaptıkları hizmetleri anlatarak, engellilere her zaman yardımcı olunması gerektiğine vurgu yaptı. Yapılan konuşmalar, federasyon tercümanları tarafından işaret dili ile engellilere aktarıldı

Yüzlerce işitme engelli, yılda sadece birkaç kez bu tip etkinliklerde neler olup bittiğini anladıklarını belirterek, işaret dilinin yaygınlaştırılması gerektiğini bildirdi. İşitme engelliler, festivalde yapılan her şeyin ve konuşulanların işaret diliyle tercüme edilmesinden dolayı birkaç günlüğüne hayatlarından engellerin kaldırıldığını söyledi.

“İNSANLIK TARİHİNİN ORTAK DİLİ İŞARET DİLİDİR”
Alkışlarla kürsüye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise, engellilerin haklarını en çok gözeten ve koruyan partinin CHP olduğunu söyleyerek, “İnsanlık tarihinin ortak dili işaret dilidir. Bunu unutmayalım. Dünyanın birçok işitme engelli insanı bugün burada aynı işaret dilini kullanıyor. Bu yüzden hepimizin ortak dili işaret dilidir. Engelli kardeşlerimizin ülkemizde ne kadar büyük sorunları olduğunu hepimiz biliyoruz. Uluslararası kuruluşlarda görev yapmış, sevgili Genel Başkan Yardımcımız Sayın Şafak Pavey’in başkanlığında evrensel dünyada hangi kriterler varsa bu kriterlerin aynısının kendi ülkemizdeki yurttaşlarımız için de kullanılması gerektiği düşüncesindeyiz. Sayın Başbakan belediye başkanıyken kullanmış olduğu cümle aynen şöyle idi; ‘Ankara elini İstanbul’dan çek.’ Bu kendi ifadesi idi Sayın Başbakanın. Bende şimdi buradan diyorum ki, AKP belediyelerin üstünden elinizi çekin. Bırakın belediyelerin ne yapıp yapmayacağını kendi özgür iradesiyle karar versin. Nereye cami yapılacağını Diyanet İşleri değil, Sayın Başbakan karar veriyor. Eğitim sistemimizin ne olacağını YÖK değil, Sayın Başbakan karar veriyor. Nereye planlama yapılıp yapılmayacağına Sayın Başbakan karar veriyor. Kimin kaç çocuk yapıp yapmayacağına Sayın Başbakan karar veriyor. Havaalanının nerede yapılıp yapılmayacağına, üniversiteler değil, bilim insanları değil, Sayın Başbakan karar veriyor. E daha hangi şeyi istiyorsunuz başkanlık sistemi için. Bundan öteye bir başkanlık sistemi olabilir mi? Bu model, Orta Doğu’da uygulanan otoriter başkanlık sisteminin ötesinde hiçbir yerde yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde gazeteciler Sayın Tobbaş’a soruyor; ‘Taksim’in yeni düzenlemesinde bir söylenti var, AVM yapılacak doğru mudur?’ Haklı olarak kentin belediye başkanı olarak çıktı basına demeç verdi ve ‘Asla buraya AVM yapılmayacaktır’ dedi.

Sayın başkan, siz İstanbul’da seçilmiş bir belediye başkanısınız. Sizin söylediklerinizi biz doğru sayarız, referans alırız. Sayın Başbakan geçen hafta çıktı, ‘Hayır, bu Taksim alanı yürüme alanı olmaktan çıkacak, buraya AVM yapılacak’ dedi” dedi.

“HERHANGİ BİR ÜNİVERSİTE ÇIKSIN, YENİ BELEDİYE YASASI DOĞRUDUR DESİN”
Belde belediyelerinin kapatılması kararını da eleştiren Tekin, “Ben 12 Eylül dönemini yaşayan bir arkadaşınızım. Buradaki binlerce arkadaşımız 12 Eylül dönemini yaşadı. 12 Eylül döneminde bu ülkenin aydınları ilk tepki gösteren olmuştu. Şimdi burada üniversitelere çağrı yapıyorum. Özellikle teknik üniversitelere. Herhangi bir üniversite çıksın, bu son çıkan belediye yasası doğrudur desin, ben helal olsun diyeceğim. Sayın Başbakan da doğru karar almış demek ki diyeceğim. Teknik olarak hiçbir üniversitenin bu son belediyeler kararına doğru demesi mümkün değil. Ne yazık ki ülkemizin yüzde 68’i fay hattında. Bununla ilgili rahmetli Sayın Bülent Ecevit çeşitli önlemler aldı. Birincisi bir deprem bölgesi çıkartıldı. Kentlerin yeniden dönüşümde kullanılması için 50 milyar dolar para toplandı. Buradaki yurttaşlarımızın tamamının vergileriyle bu paralar toplandı. Deprem dönüşümü için kullanıldı mı? Kullanılmadı” diye konuştu.

Konuşmaların ardındanengellilerin oluşturduğu halk oyunları ekipleri yöresel oyunlardan kesitler sundu. Özellikle kılıç kalkan ekibinin gösterileri izleyenleri heyecanlandırırken, yöresel kıyafetli engelli bayanların davul eşliğinde canlandırdıkları oyunlar da büyük alkış topladı. Daha sonra katılımcılara teşekkür plaketleri ve çiçek takdimi yapıldı. Protokol mensupları ve davetliler, meydanda bulunan Atatürk heykeli önünde toplu hatıra fotoğrafı çektirdi. Altınoluk beldesinin ev sahipliğindeki etkinliklerin ikinci günü sona ererken, ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen işitme engelliler gün boyu Kaz Dağları’nın eteklerindeki eşsiz güzelliklerin tadını çıkartma fırsatı buldu.
Kaynak: İHA