Kimya Bebek Artık Nefes Alabiliyor

Iğdır’da genetik bir hastalık nedeniyle burun delikleri olmadan dünyaya gelen Kimya bebek, ambulans helikopterle getirildiği Ankara’da hayata tutundu.

Milyonda bir görülen bir hastalıkla dünyaya gelen Kimya bebek, lazer ve endoskopi teknolojisi kullanılarak tedavi edildi.
Iğdır’da bir hastanenin acil servisi önünde doğan 13 günlük Kimya bebek, genetik bir hastalık nedeniyle burun delikleri kapalı olarak dünyaya geldi. Bebek refleksi olarak ağzından nefes alamayan Kimya bebek, Iğdır’da bağlanan solunum cihazı ile hayata ilk adımını attı. Hastane koşullarındaki yetersizlik nedeniyle ambulans helikopter ile Iğdır’dan Ankara’ya getirilen Kimya bebek, 4 saat süren operasyonun ardından hayata tekrar ‘merhaba’ dedi.

Ankara’da Lokman Hekim Sincan Hastanesi’ne getirilen Kimya bebek, Sağlık Bakanlığı ve hastane yönetimi tarafından koruma altına alındı. Ameliyatı gerçekleştiren Lokman Hekim Sincan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Celil Göçer, anne karnındaki gelişim bozukluğu sonucunda bebeğin burun deliklerinin gelişmediğini belirterek, “Yeni doğan bebeklerin burundan nefes alması gerekir çünkü ağızdan nefes almayı bilmez. Bu tür çocuklar normal şartlarda yaşamaz fakat Iğdır’daki hekim arkadaşlar çok güzel bir tedavi uygulamışlar. Kimya bebek bize 3 günlükken geldi ve yaşamının 5. gününde ameliyata alındı” dedi.

Kimya bebeğin Ankara’ya geldiğinde solunum cihazına bağlı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Göçer, “Ameliyatta lazer yöntemini kullanmak suretiyle burun deliklerini açtık. Ertesi gün bebeği solunum cihazından ayırdık. Artık normal çocuklar gibi nefes alabiliyor ve beslenmeye başladı.

İlk geldiğinde nefes alamadığı için ağlayamıyordu, artık normal çocuklar gibi ağlayabiliyor” diye konuştu.

Kimya bebeğin Iğdır’dan ambulans helikopter ile getirilmesi sonucu Türk sağlık sisteminin gelişiminden bahseden Doç. Dr. Göçer, “Türkiye’nin doğusundan batısına neresi olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti’nin ne kadar prestijli bir durum olduğunu Kimya bebek bize gösterdi. Çünkü hiçbir sosyal güvencesi olmamasına rağmen Sağlık Bakanlığı bebeğe sahip çıktı, biz de üzerimize düşen görevi yaptık” ifadesini kullandı

Kaynak: İHA