Güney Afrika Ticari İlişkileri Geliştirmek İstiyor

Güney Afrika Ticari Ataşesi Jonathan David Passmoor, İçel’in stratejik konumunun ticarette büyük avantaj sağladığını belirterek, ticari işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

Güney Afrika Ticari İlişkileri Geliştirmek İstiyor
Güney Afrika Cumhuriyeti Ticari Ataşesi Jonathan David Passmoor, İçel Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (MESİAD) ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu. Güney Afrika İçel Konsolosu Numan Olcar’ın çabalarıyla gerçekleştirilen ziyarette, iki ülke arasında ticareti geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Passmoor, “İçel’in stratejik konumu ve Orta Asya’dan Kuzey Afrika ve Ortadoğu’yu içine alan geniş hinterlanda sahip olması büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca İçel Limanı’nın Ortadoğu ve Afrika pazarına açılan bir kapı durumunda. İşbirliğini geliştirmek amacıyla Güney Afrika Konsolosu Sayın Numan Olcar’ın çabalarıyla gerçekleştirilen bu toplantı önemli bir adım” dedi.

Ülkesiyle ilgili bilgiler veren Passmoor, Afrika ülkeleri arasında Güney Afrika’ya yapılacak yatırımlarda riskin düşük kazancın yüksek seviyelerde olduğunu kaydetti.

Özellikle madencilik başta olmak üzere otomotiv, seracılık ve tekstil sektörlerine yönelik yatırımları devletin teşvik programında olduğunu ifade eden Passmoor, Güney Afrika'da maden bakımından dünyanın en zengin doğal kaynaklarının bulunduğunun altını çizdi.

Fahri Konsolos Olcar da Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, bölge olarak 1993 yılında tahsis ettiği Fahri Konsolosluğun merkezini İçel olarak seçtiğini bildirdi. Bu durumun, İçel’e verilen özel önemin yaklaşık 20 yıldır var olduğunu gösterdiğini belirten Olcar, “Bugün MESİAD’ın öncülüğünde yapılan çalışmalar ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini gösteriyor. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin işbirliği konusundaki hassasiyetini ve özel ilgisini Türkiye’de ilk fark eden kentlerden biri olan ve ticari ilişkileri geliştirmek için çaba harcayan İçel’de çalışma yapan MESİAD’ın çabaları bu noktada büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt ise İçel iş dünyasının Güney Afrika ile ilişkilerini geliştirmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Özellikle İçelli işadamlarının ileri seviyede oldukları sektörlerde Güney Afrika Cumhuriyeti ile ticareti artırması gerektiğine işaret eden Akkurt, “Bu konuda en büyük eksiğimiz, Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın olmaması. Bu durum iki ülke arasındaki ticareti kısıtlıyor. Nitekim 2012 yılında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 24,9 oranında azalma ile 381,9 milyon dolar, ithalatı da yüzde 34 azalma ile 1,29 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu noktada Ekonomi Bakanımız ve İçel Milletvekili Sayın Zafer Çağlayan’ın çabalarıyla Güney Afrika’nın 2012-2013 döneminde hedef ülkelerinden birisi olarak belirlenmesi önemli bir adımdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ekonomik yapının benzerlikler gösterdiğine de dikkat çeken Akkurt, şunları söyledi: “İki ülkenin ekonomik yapısındaki benzerlikler bizim için çok önemli bir fırsat. Diğer yandan, Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki Durban Limanı ile İçel Limanı arasındaki işbirliği geliştirilirse bu durum ticaretin gelişmesine büyük katkı sağlar. MESİAD olarak bu noktaya dikkat çekmek istiyoruz.”
Kaynak: İHA