Mayınsız Türkiye İçin Paçaları Sıvadılar

Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü sebebiyle çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri Galatasaray Meydanı’nda eylem yaptı.

Mayınsız Türkiye İçin Paçaları Sıvadılar
Eyleme katılanlar ‘Mayınsız bir Türkiye ve dünya’ için paçalarını sıvadı. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Ardahan’dan Hatay’a kadar Türkiye’deki kara mayınların temizlenmesi ve oradaki arazilerin yurttaşlara sunulması için mücadele edeceklerini belirtti.

4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü’nde toprakta gömülü bulunan mayınların tehlikesine dikkat çekmek isteyen ‘Mayınsız Bir Türkiye Girişimi’, ‘Uluslararası Af Örgütü’, ‘İstanbul Tabip Odası’, İHD, Mazlum Der, Greenpeace ve Türkiye Sakatlar Derneği üyesi yaklaşık 30 kişi, Galatasaray Meydanı’nda toplandı. Mayının insanlık için büyük bir tehlike oluşturduğunu vurgulayan eylemciler ‘DurMayın, BakMayın’, ‘Mayınsız Türkiye için harekete geç’, ‘Mayın temizliği ertelenemez’ ‘4 Nisan’da bacağını ödünç ver’ yazılı pankart taşıyıp tişört giydi. Paçalarını sıvayan mayın karşıtları sembolik olarak mayın tarama cihazıyla yerde mayın aradı.Türkiye’nin mayın temizliğini 2014 yılına kadar gerçekleştiremeyeceği için bu yıl uzatma talebinde bulunacağını ifade eden Mayınsız Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, “Bunun anlamı ‘Kara mayınları ve en az kara mayınları kadar ölümcül sonuçları yaratan savaş artığı patlayıcılar öldürmeye ve sakat bırakmaya devam edecek.’ demektir. Türkiye acilen mayınları temizlemelidir.” dedi.

‘ARDAHAN’DAN HATAY’A MAYINLAR TEMİZLENMELİ’
Dünya ülkelerinde savaşların ve mayınların insanları yoksullaştırdığının bir gerçek olduğunu kaydeden Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, “Bütün dünyadaki sivil toplum kuruluşları kendi ülkelerindeki mayın tarlalarını yok ettiği durumda ölümler olmayacak, dostluklar pekişmiş olacaktır. Ardahan’dan Hatay’a kadar ülkemizdeki kara mayınlarının temizlenmesi ve oradaki arazilerin yurttaşlara sunulması için mücadele ediyoruz.” diye konuştu.

Geçirdiği trafik kazasında 8 yıl önce tekerlekli sandalyeye mahkum olan Burcu Dağ ise, “Ülkemizin yüzde 13’ü engelli. Daha fazla engelli olmasını istemediğimiz için buradayız. Daha fazla engelli olursa ülkemiz bunu kaldıramayacaktır. Bu sebeple mayınların bir an önce kaldırılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.