Tütün Mamulleri 1 Temmuz'dan İtibaren Sadece Belirli İş Yerlerinde Satılabilecek

Macaristan'da tütün mamulleri satışının sadece belirli iş yerlerinde yapılabileceği bildirildi.

Hükümetin yeni düzenlemesine göre, temmuz ayından itibaren tüm marketlerde, alışveriş merkezlerinde, çay evlerinde, barlarda, eğlence yerlerinde ve benzin istasyonlarında tütün mamullerinin satışı yasaklanacak. İki bin kişinin yaşadığı her bölgede sadece bir tütün mamulü satış yeri olacak. Bu iş yerlerini, düzenlenen ihaleleri kazanan kişilerin açmasına izin verilecek.

İktidar partisi milletvekili Zoltan Köszegi, yaptığı açıklamada, daha önce kapalı alanlarda tütün mamullerinin tüketimini yasakladıklarını, yeni düzenlemeyle de bunların satışında kısıtlama yaptıklarını söyledi.

Köszegi, söz konusu düzenlemeyle ülke genelinde sigara kullanımını minimum seviyeye düşürmeyi ve pasif kullanıcıların korunmasını hedeflediklerini kaydetti.

Muhalefet partilerinden MSZP Milletvekili Tibor Szany ise hükümetin, yeni düzenlemeyle kendine yakın işadamlarına kazanç sağlamayı planladığını savunarak, yasak uygulamaya girmeden ciddi skandalların ortaya çıktığını öne sürdü.

JOBBİK partisinin başkanı Gabor Vona da bu düzenlemeyle sigara tiryakilerinin azaltılmasının planladığı yönündeki açıklamaları ciddiye almadığını ifade ederek, birçok ilde ihalede usulsüzlüklerin yaşandığının ispatlandığını savundu.

Vona, ihalelerin tamamlanmasından sonra hükümetin tütün mamullerine yüzde 10 zam yapacağını açıklamasını ise manidar bulduğunu dile getirdi.

Bu arada, tartışmalara neden olan yeni düzenlemenin kaçak sigara satışlarını artırabileceği bildirildi.

Muhabir: Ahmet Barışçıl

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA