“Tehcir Asla Bir Soykırım Değildir”

Gazeteci Mustafa Çalık, "Tehcir Asla Bir Soykırım Değildir" dedi.

“Tehcir Asla Bir Soykırım Değildir”
Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gazateci Dr. Mustafa Çalık, Malatya İnönü Üniversitesi (İ.Ü) Hoca Ahmet Yesevi Salonu’nda “Öncesi ve Sonrasıyla 1915” konulu konferans verdi. Çalık, Ermeni mevzusunun geçmiş nesillerden dinlenildiğinde hikaye gibi geldiğini ama esasında öyle olmadığını, gençliğin konuya genel itibariyle yabancı olduğunu, ancak yanlış ve eksik bakışların insanı zihnen savunmasız bırakacağını ve zihnen savunmasız kalan bir toplumu da kendini savunmaya ikna etmenin çok zor olduğunu belirtti.

“Bugünkü dünyada, varlığını savunmada müşkülata düşmüş bir millet olmamak lazım” diyen Dr. Çalık, telaşlı ve paranoyak anlayışlara da itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

1912’lerde başlayıp devam eden Balkan Savaşları ile ilgili bilgiler aktaran Dr. Mustafa Çalık, “Balkanlardaki felaket tekrar yaşanmasın diye Osmanlı Devleti, Ruslar'la bir savaşa girildiğinde, Ermeniler'den bu savaş esnasında tarafsız kalmalarını talep etmiş, ancak Ruslar'ın tarafında olacakları yanıtını almıştır. 1915 yılına gelindiğinde devam eden savaş, bu savaşta harp düzenine geçebilme açısından ve cephe şartlarını oluşturabilme noktasında somut tehlikeler oluşturan Ermeni çeteleri, liderleri ve iştirak edenleri ile ilgili olarak Talat Paşa tarafından Ermeni topluluğunu sevk ve idare eden kişilerin tespiti, ikinci bir emirde yola çıkarılmaları, Firar ihtimali olanlar içinse ikinci emrin beklenmemesi gibi bir emir çıkarılmış, sırf memleketin huzur ve nizamı açısından tehcir kararı uygulanmıştır” diyerek, buna kesinlikle soykırım denilemeyeceğini vurguladı.

Soykırımın, ırk, din, cins, sosyal durum ya da başka herhangi bir ayırıcı özellikleri ile diğerlerinden ayırt edilebilen bir topluluk veya topluluk bireylerinin, önemli sayıda ve düzenli biçimde yok edilmeleri gibi bir tanımı olduğunu ifade eden Çalık, “Tarihteki bu durum, asla bir soykırım değildir. Böyle bir kasıt ve sonuç da oluşmamıştır. Balkanlarda yaşananlar tekrar etmesin diye tedbirler alınmıştır ve yine 1919’da çok büyük bir Ermeni grubu da dönüp gelmiştir” diye konuştu.

Dönem itibariyle bir varlık ya da yokluk mevzusu içinde kalındığını, Türklerin kadim bir millet olduğunu, işlemediği bir suçun özrü olamayacağını, vatan, namus dairesinde tehcir kararının alındığını ifade eden Dr. Mustafa Çalık, “İman ve idrak, şuuru getirir. Şuur ise, insanların istikametini belirler” dedi.

Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Mustafa Çalık, sözlerini ‘İstikametsiz yaşamayalım’ cümlesi ile sonlandırdı. Dr. Mustafa Çalık’a Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik tarafından hediye takdim edildi. Çalık’ın Malatya’dan sonra Adıyaman ve diğer bazı komşu illerde konferans vereceği öğrenildi.

Konferans Vali Yardımcısı Sait Kurnaz, Battalgazi Belediyesi Başkanı Selahattin Gürkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Asım Künkül, Prof. Dr. Yusuf Türköz, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Kaynak: İHA