Sebze Fidelerinin Toprakla Buluşma Vakti Geldi

İster hobi amaçlı olsun, ister profesyonel üretim amaçlı fidanların toprakla buluşma zamanı Mayıs ayına yaklaşılmasıyla birlikte başladı.

Sebze Fidelerinin Toprakla Buluşma Vakti Geldi
Nisan ortasında başlayan dikimler, Mayıs ortası ve kısmen Mayıs sonlarına kadar devam ediyor. Fideler, fidana dönüşünceye kadar pek çok zahmetli aşamadan geçiyor.
Fide üreticisi Ziraat Teknikeri Haşmet Sönmez, Kayseri’de bu alanda üretim yapan en kapsamlı firmalardan biri olduklarını ifade ederek, “Fide tohumlarını şubat ayında çimlenmeleri için dikmeye başlıyoruz. Ardından sera altında yaklaşık üç ay boyunca düzenli olarak sulamalarını yapıyoruz, bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Nisan ortasında da satışına başlıyoruz. Satış işlemimiz, Mayıs sonuna kadar devam ediyor. Mayıs sonuna kadar dikilen fideler, cinsine ve türüne göre Haziran ortası, Haziran sonu gibi verim vermeye başlıyor. Biz burada hobi amaçlı ekim yapanlara da Pazar amaçlı üretim yapan çiftçilere de hizmet veriyoruz. Dört farklı serada 200 binden fazla fide bulunuyor. Bu fideler kendi içlerinde cinslerine ve türlerine göre ayrılmış durumda. Müşterinin talebine göre buradan ihtiyacına cevap veriyoruz” dedi.

-HOBİ AMAÇLI ÜRETİMDE TERCİHLER YERLİ TOHUMDAN YANA-
Sebze fidesi üreticisi Haşmet Sönmez, biber, patlıcan, domates, salatalık gibi sebzelerin kendi içlerinde de farklı farklı cinslerinin olduğuna dikkat çekerek, pazara çıkarıp, satış amaçlı fide alan çiftçilerin genellikle göze güzel görünen, pazarda daha çok tercih edilenleri aldıklarını söyledi.

Hobi amaçlı alınan fidelerde ise halkın genel tercihinin yerli tohumlar olduğunu ifade eden Sönmez, “Yerli tohumdan üretilen fidelerden yetişecek ürünler, daha çok seviliyor. Halkımız kendi ürününü bahçesinde yetişinceye kadar pazardan, manavdan aldığı domateslerden bir anlamda usanıyor. Yerli tohumdan kendi bahçesinde yetişen domatesi yediği zaman daha lezzetli geliyor'' diye konuştu.

Piyasada bir sebze fidesinin tanesi yaklaşık 35 kuruştan satılıyor.
Kaynak: İHA