Bmd Başkanı Doğan: Markalı İhracat Artmazsa Tekstilde Üretici Olarak Kalamayız

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, "Hazırgiyim sektörü markalı ihracatı artırdığı takdirde tekstilde üretici olarak yola devam edebilir.

Aksi takdirde üretimden gelen cazibesini kaybedebilir." dedi.

Almanya’da, İngiltere’de ve diğer ülkelerin hiçbirinde hazır giyim üretimi yok. Çünkü, gelir seviyesi yüksek olan ülkelerde bu üretimi yapmanız mümkün değil.” diyen Doğan’a göre aynı sonuçla karşılaşmaması için Türkiye’nin hazır giyimde markalı ihracatı artırması gerekiyor.

Aynı kıtada bulunmasına rağmen İspanya ve İtalya’da hazır giyim üretiminin devam etmesini ise bu ülkelerin markalı ürün ihraç etmesine bağlayan Doğan, Türkiye’nin bunu başarmadığı takdirde tekstilde üretici olarak da kalamayacağının altını çizdi. 2023’te kişi başına düşen milli gelirin 25 bin dolara ulaşınca sadece üretim gücüyle rekabet edilemeyeceğini ifade eden Doğan, 20 milyar dolar ihracattan 53 milyar dolara geçmek için markalı ihracatın şart olduğunu aktardı. Doğan, markalı ürünün ciddi bir katma değer oluşturduğunu ve Turquality projesinin bu anlamda iyi bir teşvik olduğunu dile getirdi.
Skytürk360 TV’de Üç Nokta programına konuk olan Doğan, “1 kilogram bir ürünü 1,56 dolara Türkiye ihraç ediyor. Turquality bünyesindeki markaların 1 kilogram ürünü 2,50. Bu şu demek, aynı ürünü siz üzerine bir marka kurgusu yaparak 15 milyar dolar ihracat yerine aynı miktardaki ürünü 25 milyar dolara yapıyorsunuz. Türkiye bunu yapacak. İtalya bile markalı ürün ihracatını hâlâ destekliyor, çünkü bunun öneminin farkında. ” diye konuştu.

Türkiye’nin markalı ihracat yapması yanında üretim gücünü kullanarak tasarıma da odaklanması gerektiğini belirten Doğan, rekabet için bunun önemli olduğunu söyledi.

“Türkiye tekstilden çıkmalı mı?” tartışmasını sağlıklı bulmadığını ifade eden Doğan, “Avrupa’da üretim ve tasarım merkezi marka geliştirebilme kabiliyeti olan birkaç yerden ancak bir tanesi Türkiye. Böyle bir potansiyeli akıllıca değerlendirmeliyiz. Üretimi çözüm süreciyle beraber Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun kalkınmasında da kullanmamız lazım. Bu çözüm süreciyle beraber inşallah oraya ciddi bir yatırım gider ülkenin potansiyeli gelişir.” değerlendirmesinde bulundu.
Aynı zamanda Birleşmiş Markalar Derneği (BMD)Başkanı olan Hüseyin Doğan, farklılık oluşturmanın tasarımla sağlanacağını kaydetti.

Tasarımcı yetiştirme konusunda Türkiye’nin 15-20 yıl öncesine göre daha iyi durumda olduğunu ifade eden Doğan’a göre Türkiye’de çok değerli tasarımcılar var. BMD’de hazır giyim açısından projeleri etkili hale getirmek için komiteler oluşturduklarını söyleyen Doğan, “Her bir komitenin başındaki üyeler kendi alanlarında lider insanlar. Her biri sektörümüz adına önemli gördüğümüz alanları sahiplendi. Bize de bir koordinasyon görevi düştü.” dedi.

2-3 yıldır ‘zero weight’ diye nitelendirilen hafif ve kaliteli takım elbiselerle önemli bir ivme yakaladıkların yakaladıklarını kaydeden Doğan, erkek giyimde fiyattan daha çok rahatlık ve hafifliğin en önemli tercih sebebi haline geldiğini belirtti.

“FONLARDAN TEKLİF VAR AMA ORTAKLIK DÜŞÜNMÜYORUZ”
Türkiye’deki markaların gelecekte çok daha fazla büyüyerek kârlılık oluşturacağını kaydeden Hüseyin Doğan, fonlardan Ramsey’e teklifi geldiğini ancak şu safhada ortaklık düşünmediklerini söyledi.

Doğan, “Bu tür işbirliklerinde hedeflenen bir şey varsa buna hız katacak nitelikte olmalı. Belli markalar buna ilgi duymalı yoksa kimse değerini bir fırsat olarak biriyle paylaşmak istemez.” dedi.

Türk markalarının 2023’te yurt dışında 3 bin mağazadan 20 bin mağazaya çıkacağını ifade eden Doğan, “Biz de 150 mağaza ile bu hedefe ortak olacağız. Bunan yanında 80 milyonluk ülkede bir perakende ve marka sahibi olmak önemli bir özelliktir. Perakende sektörünün yıldızlaşan bir sektör. Birkaç firmanın istisnai olarak sıkıntıda olması sektörün performansını olumsuz etkilemez. Tekstilde kriz yok. Olsa bu fonlar niye buraya ilgi göstersin. Bu konuda Türkiye’nin geleceği parlak.” diye konuştu.