Bahçeşehir Kolejleri, Yeni Sbs'ye 5 Yıl Önce Geçti

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sisteminde test soruları yanında, açık uçlu yoruma dayalı soruların yer alacağı yeni sitemle ilgili çalışmalar sürerken Bahçeşehir Koleji, 2008 yılından bu yana öğrencilerini açık uçlu sorulara hazırlıyor.

Bahçeşehir Kolejleri, Yeni Sbs'ye 5 Yıl Önce Geçti
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde uygulanan açık uçlu yoruma dayalı soru sistemi uygulaması, Türkiye'de de uygulanmaya başlanıyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın SBS'de yapılması planlanan değişikliğe ilişkin, çocukları test cenderesinden, çoktan seçmeli sistemden kurtaracak yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını açıklaması yeni sınav sistemi yeniden gündeme geldi. Bu sisteme göre test sorularının yanı sıra yoruma dayalı açık uçlu sorularda test kitapçıklarında yer alacak. Bu durum bazı öğrenci ve velilerini endişelendirse de, Bahçeşehir Koleji'nin uygulamaya 5 yıl önce 2008 yılında başladığı ortaya çıktı. Dünyanın bir çok eğitim sistemini inceleyen Bahçeşehir Koleji 2008 yılından bu yana öğrencilerini yoruma dayalı SBS testlerine tabi tutuyor. Uygulamadan okulun öğrencileri de memnun. Öğrenciler, test sorularının yanı sıra açık uçlu yoruma dayalı soruların, günlük hayata bakış açısını değiştirdiği gibi, ezbere dayalı sistemden bilginin akılda kalmasına dayalı sisteme geçiş gibi görüyor.

Bahçeşehir Kolejleri Eğitim Öğrenim Direktörü Fatih Karadağlı, çocukların yeni SBS ile daha açık görüşlü olduklarını ve bilgilerini istedikleri şekilde ifade edebildiklerini belirterek, "Çok ciddi bir uzman kadromuzla birlikte çok uzun bir süredir çoktan seçmeli sorulardan açık uçlu sorular konusunda çalışmalarımız var. 2008 yılından bu yana bu sistemi tüm okullarımızda uyguluyoruz. Öğrencilerin yorum yeteneklerini geliştirmemiz gerekiyor. Özel olarak hazırlanmış kağıtlara basılıyor ve bilgisayar ortamına aktarılıyor. Daha sonrasında uzman heyetimiz bunları bilgisayar ortamında incelenip puan sistemi uygulanıyor. Burada sağlıklı ve daha adil olabilmesi için farklı görüşler var ise bir üstteki hakem heyeti puanlara karar veriyor. Açık uçlu sorularla öğrencilerimizi 21. yüzyıla hazırlıyoruz" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bahçeşehir Koleji Yenilikçi Eğitim Araştırma Merkezi Sorumlu Yöneticisi Mehmet Büge, ise sistemin avantajlarından bahsederek şunları söyledi, "2008 yılından bu yana bu proje üzerinde çalışıyoruz. Amacımız öğrencilerin akademik düzeylerini belirlemek üst düzey düşünme becerilerinde hangi düzeyde olduklarını saptamak ve daha nitelikli olup başarılı olmalarını sağlamak için bu çalışmaları 5 yıldır yürütüyoruz. Biz buna çok önceden hazırlanmıştık. Hem çoktan seçmeli hem de açık uçlu sorular soruyoruz. Bu soru tiplerini oldukça önemsiyoruz. Çünkü testlerle belirleyemediğimiz bazı önemli konuları bu sorularla çözebiliyoruz"
Kaynak: İHA