Ayvalık’ta Sağlık Semineri Boş Sandalyelere Verildi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Belediyesi ile İzmir-Kent Hastanesi işbirliğinde düzenlenen sağlık seminerlerinin ikincisi önceki gün gerçekleşti.

Ayvalık’ta Sağlık Semineri Boş Sandalyelere Verildi
Ayvalık Belediyesi’ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezinde gerçekleşen, ‘Böbrek Sağlığı ve Böbrek Nakli’ adını taşıyan seminere; Kent Hastanesi’nden Op. Dr. Işık H. Özgü ve Uzman Nefrolog Dr. Serkan Yıldız konuşmacı olarak katıldı.

Ayvalık Belediyesi tarafından her ay düzenlenen ve geçtiğimiz ay Kalp Sağlığı üzerine verilen seminerle başlayan etkinliğin ikinci etabında; Ayvalık Belediye Meclis Üyesi Fatih Ayyürek öncülüğünde, Ayvalık CHP’den iki yönetici de hazır bulundu. Halka açık ve ücretsiz seminerde; Türkiye’de 60 bin diyaliz hastası olduğu vurgulanarak, bu sayının buz dağının görünen kısmı olduğu; bunun dışında daha düşük evredeki hasta sayının ise 7-7.5 milyon civarında olduğunun altı çizildi.

Ülkemizde 7-8 kişiden birisinde kronik böbrek yetmezliğinin bulunduğu belirtilen seminerde; söz konusu rahatsızlığın oldukça yaygın bir hastalık olduğu ve çoğunlukla da erken evrelerde hastalar tarafından fark edilemediği ve dolayısıyla da tanı konulamadığı kaydedildi. Böbrek rahatsızlıklarıyla mücadeleye tuzu azaltarak başlamanın öneminde dikkat çekilen seminerde; bazı hastalarda tansiyon yüksekliği, ödem, ayaklarda, bacaklarda, tüm vücutta şişlik, nefes darlığı, idrardan kan gelmesi, gece sık sık idrara çıkma gibi bulgularla ortaya çıkabildiği ancak asıl önemli olanın ise; bazı hastalarda hiç belirti vermemesine dikkat çekildi. Belirli aralıklarla basit bir idrar, kan tetkikiyle vatandaşların böbrek sağlıklarını kontrol ettirilmesinin önemine işaret edilen seminerde; tansiyon ve şeker hastası olanların ise bu tahlilleri sıklıkla yapması gerektiği vurgulandı.

VATANDAŞLAR SEMİNERE İLGİ GÖSTERMEDİ
Ayvalık Belediyesi ile İzmir Kent Hastanesi işbirliğiyle gerçekleştirilen seminerde; İsmet İnönü Kültür Merkezi adeta bomboştu. Gazetecilerle birlikte toplam 13 kişinin dinleyici koltuklarında yerini aldığı gözlenirken, böylesi önemli bir sağlık seminerine katılımın olmaması şaşkınlıkla karşılandı.
Kaynak: İHA