Budimir'in Avukatı Haciç Açıklaması

Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Jivko Budimir'in avukatı Ragib Haciç, Bosna Hersek Mahkemesi'nin Budimir hakkındaki tutuklama kararına ilişkin, "Bu, klasik bir darbe örneğidir" dedi.

Bosna Hersek'te yapılan yolsuzluk operasyonu kapsamında önceki gün gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece, soruşturma tamamlanana kadar, hakkında 1 ay tutukluk kararı verilen FBİH Başkanı Budimir'in avukatı Haciç, mahkeme kararının yeterli dayanakları olmadığını iddia etti.

Haciç, "Bu, klasik bir askeri darbedir. Sözlerimi kim, nasıl isterse öyle algılasın. Yasal şekilde seçilen hükümeti ya da temsilcilerini zorla değiştirmenin başka bir ismi olamaz. Bosna Hersek Federasyonu'nun ordusu olmadığından, tek silahlı kuvvet olan polisler, askerlerin işini yaptı" diye konuştu.

Mahkeme kararına itirazda bulunacaklarını bildiren Haciç, kararın Bosna Hersek'in ve yargı sisteminin itibarını zedelediğini öne sürdü.

Haciç, "Mahkeme, Budimir'in kaçmasını ya da tanıkları herhangi bir şekilde etkilemesini önlemek istediği için bu kararı verdi. Bu davada, şüpheli, organize suç işlemekten ve görevini kötüye kullanmaktan dolayı suçlanıyor. Bu karara, 24 saat içinde itiraz hakkımız var" değerlendirmesinde bulundu.

-SDA'dan tepki-

Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu, Boşnaklar'ın en büyük siyasi partisi olan Demokratik Eylem Partisi'nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada ise Budimir'in tutuklanmasına dair karar, "parlamenter çoğunluğun, icra yönetimini ele geçirmek için yaptığı bir eylem" olarak nitelendirildi.

Geçen yılın Haziran ayında, Sosyal Demokratlar Partisi'nin , SDA ile olan koalisyonu bozarak, Daha İyi Gelecek İçin İşbirliği ile koalisyon kurmasının ardından başlayan süreç, Bosna Hersek'te savaştan sonra yaşanan en büyük hükümet krizine yol açmıştı.

Budimir ise bu süreçte, Bosna Hersek Federasyonu'nun yeniden yapılanmasına karşı çıkarak, SDA'nın hükümette kalmasına yönelik tavır sergilemişti.

-Budimir'in tutuklanma süreci-

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nun Başkanı Jivko Budimir, rüşvet aldığı gerekçesiyle Bosna Hersek Araştırma ve Koruma Ajansı'na bağlı özel harekat polislerinin yürüttüğü operasyonda cuma günü gözaltına alınmıştı.

Ülkenin farklı kesimlerinde "Patriot", "Adalet" ve "Hafıza" adlarıyla yapılan üç ayrı operasyonda yolsuzluk, rüşvet, organize suç ile uyuşturucu kaçakçılığına karıştıkları gerekçesiyle toplam 19 kişi gözaltına alınmıştı.

Muhabir: İvana Despotoviç - Meral Balota

Yayıncı: Ferhat Demircan
Kaynak: AA