Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Özkan Açıklaması

Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Mümtaz Özkan, "tarla çiğnenecek" düşüncesiyle ilaçlamadan kaçınılmasının, süneyle mücadelede olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Hububatın en önemli düşmanı olarak bilinen süne, "Süt" ve "Sarı Olum" evrelerindeki daneyle besleniyor ve en çok zararı da buğdaya veriyor. Sünenin zarar verdiği buğdaydan kaliteli un ve tohum elde edilemiyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Mümtaz Özkan, teknik personel eğitimi için geldiği Konya'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, süneyle, Nisan sonundan hasadın yapılacağı Temmuz ortalarına kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Sünenin asıl zararının verime olmadığını anlatan Özkan, "Sünenin verime miktar olarak mutlaka olumsuz bir etkisi var. Asıl önemli etkisi; danenin içindeki enzimin kaybolmasına bağlı olarak, bu danenin unundan, yufka ya da makarna değil, kaliteli ekmek bile üretilememesidir" dedi.

Özkan, sünenin Türkiye'de varlık gösterdiği bölgelerin yıldan yıla değişiklik gösterdiğini, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Trakya'nın süneyle mücadelenin yapıldığı bölgeler olduğunu vurguladı.

Konya Ovası çiftçisinin süneyle mücadelede başarılı olduğunu bildiren Özkan, şunları kaydetti:

"Çevremizde yer alan ülkeler başta olmak üzere, Orta Doğu ve Kafkas ülkelerinde yoğun olarak süne mücadelesi yapılıyor. En sistematik mücadeleyi şu anda Türkiye vermektedir. Biz kurum olarak, danışmanlık ve koordinatörlük görevini yerine getiriyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlükleri ile Toprak Mahsulleri Ofisi ve ticaret borsalarıyla koordineli çalışmalar yürütüyoruz. Bu kurumlara teknik yönlendirmeler yapıyoruz. Ülkemizde sistematik bir bütünlük var. Saha çalışmaları ve teknik araştırmalarla süneyle mücadele eden bir ülkeyiz. Süneyle mücadele edilmediği zaman buğdayı değerinde satamazsınız. Süneyle mücadele edilmediği zaman ekmeklik buğdaylar, yemlik buğday olarak değerlendirilir ve tonda yaklaşık 100 lira değer kaybeder.

İlkbaharda ve özellikle içinde bulunduğumuz bu haftalarda çiftçilerimizin tarlalarını sürekli kontrol etmeleri gerekiyor. Üreticilerimiz, süneyle mücadelede tarım teşkilatlarıyla birlikte hareket etmelidir. Tarlayı çiğneme düşüncesiyle ilaçlama yapılmaması, süneyle mücadelede olumsuz sonuçlar doğurur. Bu konuda çiftçimizden hassasiyet bekliyoruz."

Muhabir: Abdullah Doğan

Yayıncı: Murat Aslan
Kaynak: AA