'tatil Planı Yaparken, Paket Tur Kurbanı Olmayın'

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF),Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, sıcakların başlamasıyla birlikte yaz aylarında tatil planları yapan vatandaşları 'paket tur' konusunda uyardı.

Son zamanlarda vatandaşların cep telefonlarına 'yüzde 70’e varan indirimli paket tur' mesajları geldiğine işaret eden Yılmaz, "Tatil rezervasyonlarıyla ilgili yapılan paket tur reklamları da yanıltıcı ve aldatıcı olabilmektedir." dedi.

TÜDEF binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Sıtkı Yılmaz, tatil sezonu sebebiyle önümüzdeki günlerde paket turlarla ilgili sorunların daha çok gündeme geleceğini dile getirdi. Cep telefonlarına gelen indirim kampanyalarına duyarlı yaklaşılması gerektiğini belirten TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, paket tur şirketleriyle ilgili araştırma yapmadan karar verilmemesini tavsiye etti.
Paket tur sözleşmelerinin yazılı yapılması ve bir nüshasının tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çeken Yılmaz, paket tur sözleşmesinin hangi şartlarda imzalanması gerektiğini şöyle özetledi: "Tüketici sözleşmeyle yetinmemeli, seyahat acentesinden mutlaka paket turla ilgili broşür istemelidir. Broşür, paket turla ilgili bir uyuşmazlığın doğması halinde delil niteliğini taşır. Bu açıdan tüketici için son derece önemli bir belgedir. Seyahat acentesi, sözleşme akdedilmeden önce broşürdeki bilgilere ek olarak tüketiciye yazılı bir şekilde şu bilgileri de vermek zorundadır. Seyahat acentesinin yerel temsilcisinin adı, adresi ve telefon numarası ile bunların bulunmaması halinde tüketicinin zor durumda kaldığında başvurabileceği yerel irtibat noktasının adı, adresi ve telefon numarası muhakkak alınmalı. Varsa ara durakların zamanı, yeri ve ulaştırma bağlantıları ile yolcu tarafından kullanılacak ulaşım aracının özelliklerine dikkat edinmeli. Reşit olmayan kişilerin yurt dışına yolculuğu veya yurt dışında kalmaları halinde, tüketici veya tüketicinin kaldığı yerle doğrudan teması sağlayacak bilgilere dikkat edilmeli. Tüketici tarafından iptal masraflarını ya da kaza veya hastalık halinde ülkesine geri gönderilme de dâhil olmak üzere yardım masraflarını teminat altına alacak, isteğe bağlı bir sigorta sözleşmesi yapılması ile ilgili bilgiler sözleşmede yer almalı.”

"PAKET TUR HAKKI DEVREDİLEBİLİR"

Sıtkı Yılmaz, tüketicinin paket tura devam etmesinin mümkün olmaması durumunda en az bir hafta önce seyahat acentesine durumu bildirerek rezervasyonunu üçüncü bir kişiye aynı koşullarla devretme hakkı olduğunu hatırlattı. Seyahat acentesinin sözleşmeyi feshetmesi durumunda tüketicinin, uğradığı zarar oranında tazminat hakkına sahip olduğuna vurgu yapan Yılmaz, acentanın tüketicinin yaptığı tüm ödemeleri ve tüketiciyi borç altına sokan tüm belgeleri 10 gün içinde tüketiciye iade etmek zorunda olduğunu dile getirdi.
TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, seyahat acentesinin, sözleşmeden doğan yükümlülüklerini gereği gibi ifa etmemesi ve paket tur sözleşmesine aykırı uygulamaları nedeniyle bir uyuşmazlığın doğması halinde tüketicinin, itirazını seyahat acentesine bildirmek durumunda olduğunu kaydetti.

Yılmaz, uyuşmazlığın giderilememesi halinde tüketicinin çözüm için şikâyet konusunu içeren bir dilekçe ve konu ile ilgili belgelerle ikamet ettiği yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne veya Tüketici Mahkemesi'ne başvurabileceğini hatırlattı.