Prof. Dr. Akgün: Zayıf Hükümetler Döneminde Kaybeden Devamlı Türkiye Oldu

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Birol Akgün, Türkiye'de 1961-2002 yılları arasında 32 hükümetin ortalama ömürlerinin 1,5 yıl olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Akgün: Zayıf Hükümetler Döneminde Kaybeden Devamlı Türkiye Oldu
Akgün, "Zayıf hükümetler döneminde Türkiye’nin çektiği pek çok sıkıntı var. Darbelerin bu zeminlerde yükseldiğini ortaya çıktığını görüyoruz. Kaybeden devamlı Türkiye olmuştur." dedi.

AK Parti Aksaray İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Başkanlık Sistemi' konulu konferans ile 34. İl Danışma Meclisi toplantısı Ihlara Termal Tatil Köyü'nde yapıldı. toplantıya, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Birol Akgün, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Ak parti İl Başkanı M. Fatih Yıldırıcı, İl genel meclis üyeleri ve partililer katıldı.

AK Parti İl Başkanı M.Fatih Yıldırıcı, "Genel Merkezimiz tarafından 'Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor' adlı bir kitapçık bastırıldı. Hakikaten bu istemin Türkiye’ye nasıl uyarlanacağı veya Türkiye’ye uyarlandığı takdirde hangi sistemin bizim yapımıza daha uygun olacağı ile ilgili ciddi görüşler var. 1961 Anayasası'ndan 2002’ye kadar 32 yıl içinde 30 kadar hükümet kuruluyor hep koalisyonlar her koalisyon olduğu takdirde ülke devamlı geriye gidiyor. Sonuç olarak hangi parti iktidara gelirse gelsin Türkiye gerilemiş. 2002 yılına kadar gelen hükümetlerin ömrü ortalama bir buçuk yıldır. Bir buçuk yılda bir hükümet değişiyor. Seçim yapılıyor Türkiye’nin ekonomisi tekrardan harmanlanıyor. İnsanımıza bir sürü faturalar ödettiriliyor. Peki sonuç? Türkiye’nin geldiği bugün AK parti iktidarıyla beraber 2002'den bu yana Türkiye tek başlı iktidar dönemini yakaladı ve inşallah bundan sonra da bu noktada gidecek. Ama uzun yıllar Türkiye’ni geleceğine baktığımızda Türkiye’yi 2023 projesinden öte 2100’lü yıllara taşıyacak bu yeniliklere muhakkak yeni adımlar atmamız lazım.” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Birol Akgün ise konuşmasında başkanlık sistemi hakkında bilgi verdi.
Türkiye’deki hükümet sistemi tartışmalarının çok yeni sayılmadığını örnekleriyle anlatan Akgün, şöyle devam etti: "1876 Anayasası ile Türkiye hükümet sistemleriyle tanıştı. Şimdi temel sorun sadece demokrasiye geçmekle yetmiyor. 1946 ya da 1950’yi alırsanız daha yakın dönemde demokrasiye geçmek bir adım ama daha önemli olan istikrarlı etkin ve güçlü bir yönetimi nasıl kuracaksınız? Bununla ilgili arayışlara devam etmek zorundasınız Zaten Türkiye’de bu anlamda hiçbir zaman bu tartışmalar bitmedi. 1961 ile 2002 yılları arasında 32 hükümet işbaşına gelmiştir. Ortalama bir hükümetin ömrü bir buçuk yıl. Hatta 9 aylık hükümetler dönemi olmuş. Türkiye’deki atılım yılları diye bilinen yıllara baktığınız zaman zaten istikrarlı olan yıllar Menderes dönemi, Özal dönemi ve şu an işte Erdoğan dönemi diye tanınan dönemler. Zayıf hükümetler döneminde Türkiye’nin pek çok çektiği sıkıntı var. Darbelerin bu zeminlerde yükseldiğini ortaya çıktığını görüyoruz. Kaybeden devamlı Türkiye olmuştur."
Daha sonra geçilen soru-cevap bölümünde Prof. Dr. Birol Akgün merak edilen konularda katılımcıları bilgilendirdi.